JIHADISTER: Lederne for disse gruppene i Syria og Irak har Vesten og Europa som sitt fiendebilde og har et grunnleggende hat mot Vesten, sier Helge Lurås. FOTO: Screenshot fra youtube-film

Syria et kjerneområde for jihadister

Syria og Irak i dag er kjerneområder for personer med jihadistisk ideologi, og de er preget av en sterk antivestlig agenda, opplyser Midtøsten-kjenner Helge Lurås fra Senter for internasjonal og strategisk analyse.

– Anti-vestlig agenda er et sterkt moment i den ideologien jihadistene eller al-Qaida-tilknyttede grupper har. Lederne for disse gruppene i Syria og Irak har Vesten og Europa som sitt fiendebilde og har et grunnleggende hat mot Vesten fordi vi tradisjonelt har støttet opp om de sittende regimene. Vi ser også at de som reiser ut fra Europa for å krige i disse landene har et fiendebilde mot de samfunnene de har vokst opp i, sier Lurås i en kommentar til PSTs advarsel om at Norge nå har en konkret terrortrussel mot seg.

Alvorlig trussel mener terrorekspert Cato Hemmingby

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På full alvor

Lurås mener at PST har bestemt seg for å ta dette alvorlig.

– Men selv om de ser at det er ekstra grunnlag for å være på vakt betyr det ikke at det er et konkret angrep under planlegging. Vi må huske det kan være svært mange feilindikasjoner.

Lurås vil anta at PST eller samarbeidende tjenester har plukket opp informasjon gjennom overvåking av elektronisk kommunikasjon, enten mobil eller internett.

– De kan ha fanget opp indikasjoner på at noe er i gang, gjennom såkalt blomsterspråk. Det vil si vage termer. Muligens har de informasjon fra informanter. Alternativt kan de ha fått informasjon fra samarbeidende tjenester, sier Lurås.

Paradoks

Lurås mener det er et stort paradoks at Syria-farere har et vestlig fiendebilde.

– Dersom de angriper Vesten, kan de risikere at Vesten faktisk mer direkte vil støtte de sittende myndighetene i Syria og Irak. De burde ikke provosere fram slike aksjoner. Vesten har jo i den pågående konflikten tatt avstand fra Assad-regimet og ved sin politikk faktisk hjulpet fram jihadistiske grupper i Syria. Vesten har indirekte støttet opp under slike radikale grupperinger, sier Lurås.

Men han understreker også at konflikten på bakken i Syria og Irak i dag i sterkere grad enn tidligere handler om kampen mellom sunni- og sjiamuslimer.

– Fokuset har endret seg, men fortsatt står hatet mot Vesten sterkt, understreker han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bevæpnet politi i hele landet etter terrortrussel

Les også
Bevæpnet politi mobiliserer etter terrortrussel
Les også
Terroraksjon kan være planlagt mot Norge om kort tid
Les også
Terrorekspert: Dette er en veldig alvorlig trussel
Les også
Håp og trøst til kristne i Irak
Les også
Kristne flykter fra Mosul