Norske islamister i Syria avbildet med terrorledere

Norske statsborgere som har reist til Syria for å kjempe mot Assad-regimet, har kriget sammen med en av landets mest beryktede opprørsgrupper. Det viser nytt bildemateriale.

Bil­de­ne er de førs­te be­vi­se­ne som knyt­ter unge nors­ke menn di­rek­te til de far­ligs­te ter­ror­grup­pe­ne i Syria, skri­ver Dag­bla­det.

Iføl­ge avi­sen har rundt 70 nord­menn og per­soner med til­knyt­ning til Norge kjem­pet mot As­sad-re­gi­met i bor­ger­kri­gen. Minst sju av disse skal ha blitt drept.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flere av bil­de­ne som avi­sen har fått til­gang til, viser nord­menn av­bil­det sam­men med Abu Ab­durrahman Al Iraqi og Abu Mu­hammad Al Am­ri­ki.

Begge disse er kom­man­dan­ter i den yt­ter­lig­gå­en­de isla­mis­tis­ke opp­rørs­grup­pen ISIL. Abu Ab­durrahman har flere gan­ger blitt av­bil­det mens han hol­der fram av­kap­pe­de hoder av sine fien­der.

Dag­bla­det får be­kref­tet at største­par­ten av norsk­til­knyt­te­de jiha­dis­ter i Syria kjem­per sam­men med ISIL. Grup­pa er ofte blitt om­talt som mer eks­trem enn sy­ris­ke opp­rø­re­re som of­fi­si­elt til­hø­rer al-Qa­i­da.

Avi­sen om­ta­ler også en norsktsje­tjensk isla­mist tid­lig i 20-åre­ne som antas å være et bin­de­ledd mel­lom nors­ke og tsje­tsjens­ke isla­mis­ter i Syria.

Po­li­ti­ets sik­ker­hets­tje­nes­te (PST) øns­ker ikke å kom­men­te­re nors­ke en­kelt­per­soner som har vært eller er i Syria, men in­for­ma­sjons­sjef Mar­tin Bern­sen be­kref­ter at de er kjent med at det fin­nes gro­tes­ke bil­der av nord­menn i Syria.

- Vi er kjent med at det er spredd gro­tes­ke bil­der fra Syria, og at det er per­soner med til­knyt­ning til Norge som kan knyt­tes til al-Qa­i­da-nære or­ga­ni­sa­sjo­ner, sier han.

NTB

Les også
Død Syria-farer hylles som martyrEgzon Avdyli
Les også
Sprer bilder fra slagmarken i SyriaRadikal islam