Arkivfoto av bevæpnet politiet utenfor Stortinget i Oslo, under en øvelse i 2012. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

Bevæpnet politi mobiliserer etter terrortrussel

Samtlige politidistrikter har allerede styrket beredskapen i frykt for et terrorangrep mot Norge i løpet av få dager. PST går ut med trusselen i håp om at det kan bidra til å avverge angrepet, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.

Trusselen er ikke konkret, det er derfor vanskelig å gi råd til publikum, men justisminister Anders Anundsen ber folk være på vakt.

PST-sjef Benedicte Bjørnland orienterte torsdag om trusselen på en pressekonferanse sammen med Politidirektoratet og justisministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– PST har flere ganger tidligere fått varsler om at ekstreme islamistiske grupper iSyria har til hensikt å gjennomføre terrorhandlinger i Norge. Slike varsler får vi ofte, men ofte viser de seg å ikke være riktige, sa Bjørnland.

Syria

– I denne saken ble imidlertid mistankene styrket tidlig. Det er mistanke om at en terrorhandling planlegges gjennomført i løpet av få dager, sier Bjørnland

Informasjonen går ut på at personer med tilknytning tilislamistiske ekstremister i Syria kan ha til hensikt å gjennomføre angrep mot Norge.

Bjørnland sier informasjonen er uspesifikk, men troverdig. PST vet ikke hvem som står bak, men det er snakk om personer som har deltatt i kamphandlinger i Syria. PST-sjefen sier videre at hun ikke kan utelukke at personene bak trusselen allerede er i Norge.

– Vi har kalt inn folk fra ferie og vil arbeide med å få bekreftet eller avkreftet informasjonen vi sitter med nå. Det er en tidsavgrenset trussel. Om det er snakk om fem dager eller ti dager er uklart for oss, legger hun til.

Les også:Dette er en veldig alvorlig trussel

– Vær på vakt

Artikkelen fortsetter under annonsen.

PST-sjefen sier de så langt som mulig vil orientere offentligheten om utviklingen i saken, fordi de tror det kan bidra til å avverge terrorhandlingen.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) ber publikum være ekstra på vakt, og følge politiets instrukser.

– Samtidig er det viktig at vi ikke dømmer noen, påpekte han på pressekonferansen

Styrker beredskapen

Samtlige politidistrikter har styrket beredskapen.

– Folk vil primært merke vår beredskap ved økt tilstedeværelse blant annet ved grenseoverganger, flyplasser og togstasjoner. Politiet vil være bevæpnet, sier fungerende politidirektør Vidar Refvik.

– Det er ikke rettet spesifikke trusler mot konkrete objekter eller personer, sier han.

Refvik understreker at truslene ikke er konkrete, og at det derfor er vanskelig å gi råd til publikum. Han sier samtlige politidistrikter iverksetter tiltak i henhold til planer som er lagt etter at trusselen ble kjent.