Andreas Hegertun, pastor i Filadelfiakirken i Oslo.

Reagerer på konfliktstoff i kristne medier

Jostein Krogedal er pastor i en menighet der få holder avisene Dagen, Vårt Land og Korsets Seier. Selv har han «fastet» fra kristne medier i sju år.

- Kir­ken er kjent for så mye rart. Mot kvin­ne­li­ge le­de­re. Ja til Is­rael. Nei til abort og ditt og datt, skrev Jo­stein Kroge­dal i Dagen sist fre­dag.

Han er grunn­leg­ger av Intro­me­nig­he­ten som mar­keds­fø­rer seg som en for­sam­ling for men­nes­ker «som ikke er så vant til å gå i kir­ken». På grunn av alle dis­ku­sjo­ne­ne vil han «ab­so­lutt ikke an­be­fa­le» folk å følge med i krist­ne medi­er.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Dis­ku­sjo­ner og unyt­tig prat pas­ser ikke på trykk i det of­fent­li­ge selv om sam­fun­net sier at det er det som er rett, hev­der pinse­pas­to­ren. For egen del har han der­for valgt «å faste» fra krist­ne medi­er i sju år.

Ble for­styr­ret

Kroge­dal får et styk­ke på vei støt­te fra Sig­mund Kris­tof­fer­sen, leder i Pinse­be­ve­gel­sens le­der­råd.

Han er usik­ker på hvor ut­bredt det er i pinse­kret­ser å styre unna krist­ne medi­er, men hus­ker at han selv ikke an­be­fal­te Kor­sets Seier i en pe­rio­de da han var pas­tor i en ny­star­tet me­nig­het. Den gang skyld­tes det le­ser­inn­leg­ge­ne som stod på trykk.

- Mange i me­nig­he­ten ble for­styr­ret av dis­ku­sjo­nen, for­kla­rer han.

I dag er han ikke til­hen­ger av at krist­ne medi­er skal styre unna de­batt eller uenig­het i kris­ten-Nor­ge. For Kris­tof­fer­sen hand­ler det mer om hva som egner seg i det of­fent­li­ge rom og i hvil­ken form saker tas opp.

- Det kan bli per­son­fo­ku­sert i ste­det for saks­ori­en­tert, sier pinse­top­pen.

Andreas He­ger­tun pas­tor i Fi­ladel­fia­kir­ken i Oslo for­står Jo­stein Kroge­dal godt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Som krist­ne le­de­re opp­le­ves det aller meste av det vi gjør som opp­byg­ge­li­ge ak­ti­vi­te­ter hvor vi hjel­per men­nes­ker i deres re­la­sjon til Gud. Medie­ne er i sin natur kon­flikt­dre­vet, og er der­for ofte ikke så in­ter­es­sert i det som er fint. Der­for blir ofte saker som er små i vir­ke­lig­he­ten blåst opp stort i medi­er, sier han.

He­ger­tun mener like fullt at krist­ne le­de­re må være opp­da­tert på det som står i krist­ne aviser.

- Men man bør be­visst­gjø­re hver­and­re på for­skjel­le­ne mel­lom driv­kref­te­ne i en me­nig­het og i en avis. Det vil igjen hjel­pe oss til ikke å gi medie­ne for sterk de­fi­ni­sjons­makt, tror He­ger­tun.

Han øns­ker mind­re po­la­ri­se­ring i de krist­ne medie­ne.

- En per­son kan si sinte ting til meg gjen­nom en avis, men sit­ter vi sam­men rundt et bord er alt mye let­te­re. De beste krist­ne jour­na­lis­te­ne kla­rer å få frem en kom­pleks vir­ke­lig­het uten å gjøre den kje­de­lig.

Vil ikke kon­fron­te­re

Kroge­dal trek­ker frem hel­ve­tes-de­bat­ten i Pinse­be­ve­gel­sen og kon­flik­ten knyt­tet til ge­ne­ral­sek­re­tæran­set­tel­sen i Nor­mi­sjon som ek­semp­ler på saker han rea­ge­rer på.

- Min er­fa­ring er at krist­ne medi­er ofte ikke byg­ger den tro­en­de, og at det ver­ken er vi­sjon eller kraft nok til å tegne et bilde av hva kir­ken kan være i en ny tid, sier pas­to­ren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

In­tro-pas­to­ren tar gjer­ne opp sam­funns­tema som sex, abort, ho­mo­fi­li og fat­tig­dom i tale­se­ri­er.

Han hev­der krist­ne ikke blir bedt om å «kon­fron­te­re sam­fun­net», men hel­ler leve ut sann­he­ten.

- Vi vil ikke dømme andre, men finne Guds vis­dom til å kunne leve livet på en god måte, sier han.

Kris­tof­fer­sen ser ingen mot­set­ning mel­lom å for­mid­le stand­punk­ter i ak­tu­el­le sam­funns­tema og leve ut sann­he­ten.

- Vi må for­mid­le det vi står for og våre ver­di­er. Det i seg selv vil være ty­de­lig del­ta­gel­se i sam­funns­de­bat­ten. Vi for­mid­ler det vi er for uten å for­døm­me en­kelt­per­soner. Å være salt er å på­vir­ke gjen­nom sin til­stede­væ­rel­se og være en del av det pul­se­ren­de sam­funns­liv.

He­ger­tun på sin side mener krist­ne for lenge har tenkt at sam­fun­net skal sty­res gjen­nom «krist­ne lover» og kon­fron­ta­sjon.

- Men i store etis­ke spørs­mål som abort må krist­ne aviser være på banen med per­spek­ti­ver som andre medi­er ikke tør eller vil be­ly­se.

DAGEN

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Varig forandring kommer innenfraJarle Haugland
Les også
Det behøver ikke være slik det erJostein Krogedal
Les også
Takknemlige mediebrukereJarle Haugland
Les også
Frankrikes president: Ytringsfriheten er rammet
Les også
Ber journalister sette seg inn i kristen troFamilie & Medier
Les også
Større behov for uavhengige medierFred C. Gjestad