Større behov for uavhengige medier

Al­lers opp­kjøp av Dag­bla­det gjør det enda vik­ti­ge­re med uav­hen­gi­ge stem­mer, slik som Dagen, Na­tio­nen og Klasse­kam­pen.

En av pres­sens vik­tigs­te opp­ga­ver i et mo­der­ne sam­funn er å være en uav­hen­gig stem­me som tar opp kri­tikk­ver­di­ge for­hold i sam­fun­net. Da er det et de­mo­kra­tisk pro­blem at nes­ten alle medi­er har ster­ke ka­pi­tal­in­ter­es­ser bak seg.

Løs­nin­gen er å sikre de al­ter­na­ti­ve stem­me­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er ingen grunn til å tro at Dag­bla­dets jour­na­lis­tikk vil bli ve­sent­lig end­ret av at Aller kom­mer inn som eier.

Det er hel­ler ingen grunn til å be­skyl­de aviser i hver­ken Schib­sted eller Ame­dia for ikke å opp­fyl­le sin sam­funns­opp­ga­ve. I begge kon­sern er det mange gode aviser og medie­hus som hver dag er opp­tatt av å av­dek­ke kri­tikk­ver­di­ge for­hold og in­for­me­re le­ser­ne og se­er­ne om si­tua­sjo­nen i lan­det vårt.

Sam­ti­dig be­gyn­ner det å bli få hen­der som eier de nors­ke medie­ne. Det er et prin­si­pi­elt vik­tig spørs­mål. For ei­er­nes ho­ved­opp­ga­ve er å til­set­te sjef­re­dak­tø­rer, og bud­sjett­di­si­plin kan virke til å være en vik­tig egen­skap når de leter etter kan­di­da­ter.

Når avi­se­ne kap­pes om å være uav­hen­gi­ge og uhil­det, er det på­fal­len­de at uav­hen­gig­het fra ka­pi­ta­len ikke verd­set­tes høy­ere.

Det er lett å være uenig i mange av Dag­bla­dets jour­na­lis­tis­ke virke­mid­ler og avi­sens pro­fil. Men det har li­ke­vel vært en trygg­het i at de har vært uav­hen­gi­ge. De har ikke til­hørt et stort kon­sern, har ikke blitt på­lagt re­dak­sjo­nell ut­veks­ling og sam­ar­beid og har kun­net drive pro­dukt­ut­vik­ling på egen kjøl.

Det er trist for Norge at det ikke len­ger er mulig for Dag­bla­det å stå på egne ben, sam­ti­dig som det er gode ny­he­ter at avi­sen blir kjøpt opp av et stør­re kon­sern - frem­for å bli lagt ned.

Høyre­si­dens po­li­ti­ke­re bør spe­si­elt merke seg denne tren­den.

Po­li­ti­ke­re fra både Høyre og Frem­skritts­par­ti­et er vel­dig kri­tis­ke til pro­duk­sjons­støt­ten for aviser, den så­kal­te presse­støt­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er i dag fem riks­dek­ken­de aviser som får slik presse­støt­te: Dagen, Vårt Land, Na­tio­nen, Dags­avi­sen og Klasse­kam­pen.

Fem aviser med for­skjel­lig stå­sted som bi­drar med fem ulike stem­mer inn i of­fent­lig­he­ten.

Fem aviser som ikke job­ber etter av­kast­nings­krav, men hvis ho­ved­mål er å skape bred­de i den of­fent­li­ge sam­ta­len.

I en hver­dag der frem­ti­den i medie­bran­sjen er vel­dig ufor­ut­sig­bar og ut­sik­te­ne er dyst­re, er det en ri­siko­sport å kutte i presse­støt­ten. Det bør være et vik­ti­ge­re mål å sikre bred­den i norsk presse­dek­ning, hel­ler enn å skape usik­ker­het om ramme­be­tin­gel­se­ne.

Al­ler-kon­ser­nets opp­kjøp av Dag­bla­det bør være en vek­ker til po­li­ti­ker­ne om at det er behov for medi­er med al­ter­na­ti­ve stem­mer, og at det i da­gens vir­ke­lig­het er en of­fent­lig opp­ga­ve å bidra til dette.

Fred C. Gjestad

nyhetsredaktør i Dagen