Frankrikes president: Ytringsfriheten er rammet

Po­li­ti­et etter­ly­ser en euro­pe­isk mann etter flere an­grep mot medi­er og en bank i Paris de siste da­ge­ne. Frank­ri­kes pre­si­dent François Hol­lan­de sier det er yt­rings­fri­he­ten i lan­det som er ram­met.

En fo­to­graf kjem­per for livet etter å ha blitt skutt inne i lo­ka­le­ne til avi­sen Libéra­tion i Paris man­dag for­mid­dag. Po­li­ti­et set­ter an­gre­pet i sam­men­heng med en gjer­nings­man­nen som fre­dag skal ha truet an­sat­te ved en TV-sta­sjon og med sky­ting uten­for en bank se­ne­re man­dag.

Vakt­hold

Man­dag ble po­liti­vak­ter ut­plas­sert i alle re­dak­sjo­ner i Paris og lan­dets pre­si­dent, François Hol­lan­de, ut­tal­te fra sin reise til Is­rael at det er yt­rings­fri­he­ten som er ram­met.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Ho­ved­opp­ga­ven nå er å stan­se per­sonen som har for­søkt å drepe og som kan gjøre det igjen, sier Hol­lan­de.

Po­li­ti­et gikk man­dag etter­mid­dag ut med en etter­lys­ning. En euro­pe­isk mann, mel­lom 35 og 45 år, mel­lom 170 og 180 centi­me­ter høy og med grå­sprengt hår, er etter­lyst for alle tre skyte­epi­so­de­ne.

Pumpe­hag­le

Gjer­nings­man­nen var be­væp­net med en pumpe­hag­le da han man­dag for­mid­dag tok seg inn i inn­gangs­par­ti­et til den frans­ke avi­sens ho­ved­re­dak­sjon i Paris. Uten å ytre et enes­te ord, av­fyr­te han to skudd før han snud­de og for­svant ut igjen.

- Han gikk inn, skjøt to gan­ger og for­svant, sier re­dak­sjons­sjef Fab­rice Rousse­lot til sin egen avis.

Et par timer etter sky­tin­gen mot Libéra­tion, av­fyr­te en mann skudd uten­for ho­ved­kon­to­ret til den frans­ke stor­ban­ken Société Générale i Paris ved la De­fen­ce. Ingen ble såret. Også her stakk gjer­nings­man­nen av fra ste­det.

Po­li­ti­et i Paris gikk man­dag etter­mid­dag ut med in­for­ma­sjon om de anså det var samme gjer­nings­mann bak alle tre hen­del­se­ne og at det var en pumpe­hag­le ka­li­ber 12 som ble brukt. To tom­hyl­ser er fun­net inne i re­dak­sjons­lo­ka­let hos Li­be­ra­tion

Den 23 år gamle foto­as­sis­ten­ten, som var på sin alle førs­te dag på job­ben, er livs­tru­en­de såret etter å ha blitt truf­fet i magen og brys­tet, opp­ly­ser re­dak­tør i Libéra­tion Fab­rice Tas­sel.

Truet TV-sta­sjon

Hvem gjer­nings­man­nen er eller hvil­ket motiv han har er fore­lø­pig ikke kjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Tra­gisk og trist, sier leder Tho­mas Spen­ce i Norsk Jour­na­list­lag (NJ) om sky­tin­gen. Han sier at trus­ler og vold også er ut­bredt mot nors­ke medi­er.

Yt­rings­fri­he­ten er truet av folk som er vil­li­ge til å bruke eks­tre­me mid­ler for å hind­re, re­du­se­re eller hemme fri jour­na­lis­tikk, un­der­stre­ker NJ-le­de­ren over­for NTB.

Iføl­ge avi­sen Le Monde viser over­vå­kings­bil­der at man­nen som av­fyr­te skud­de­ne i Libéra­tions lo­ka­ler, er den samme per­sonen som sist fre­dag stor­met inn i re­dak­sjons­lo­ka­le­ne til ny­hets­ka­na­len BFMTV og truet jour­na­lis­te­ne som job­bet.

Han vif­tet med et skyte­vå­pen og ropte «neste gang vil jeg ikke bomme på dere», før han stakk av.

Jakt på gjer­nings­mann

Rett etter sky­tin­gen mot ban­ken man­dag kap­ret den væp­ne­de mann en bil ikke langt fra ban­ken og tvang sjå­fø­ren til å kjøre ham til pa­rade­ga­ten Champs-Élysées, mel­der Reu­ters. Der hop­pet man­nen ut og for­svant, har sjå­fø­ren for­klart po­li­ti­et.

Po­li­ti­et har satt i gang en stor­stilt jakt på gjer­nings­man­nen, som man­dag kveld fort­satt var på fri­fot.

Po­liti­he­li­kopt­re var i luf­ten over den frans­ke ho­ved­sta­den og folk ble opp­ford­ret til å holde seg in­nen­dørs.

Sjok­ker­te an­sat­te

Ad­mi­ni­stre­ren­de di­rek­tør i Libéra­tion, Ni­co­las De­mo­rand, sier de an­sat­te i avi­sen er sjok­kert over det som skjed­de.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Når en per­son med skyte­vå­pen stor­mer inn i en avis­re­dak­sjon i et de­mo­kra­tisk land, så der det svært al­vor­lig, uan­sett hvil­ken men­tal til­stand per­sonen er i, sier De­mo­rand.

- Der­som aviser og andre medi­er må gjø­res om til bun­ke­re, så har noe gått galt i sam­fun­net vårt, fort­set­ter han.

(©NTB)

Les også
Vakthold ved alle redaksjoner i Paris etter skyting