JULIE FOSSE: Sosialpedagog og skribent, leirsjef i Sarons Dal.

Ord til deg som er mor og far

Bekreftelse. Grensesetting. Framsnakking. Ubetinget kjærlighet.

«Lær den unge den veien han skal gå! Så viker han ikke fra den når han blir gammel»
 (Ordspr 22,6).

I dag går ordene mine til deg som er mor og far. Du som i alle livets faser finner noe å bekymre deg for, i forhold til ditt avkom. Jeg har lyst til å fortelle deg at du er viktig. Jeg jobber som en av flere skoleledere på en 1.–10. skole, og jeg ønsker at du skal forstå din verdi med tanke på ditt barns framtid. Jeg mener ikke å stresse deg, men utfordre deg litt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ubetinget kjærlighet

Jeg har et slagord jeg bruker ofte i møte med foresatte: «Grenser er kjærlighet.» Ubetinget kjærlighet vet vi at er helt avgjørende for barns framtid og utvikling. Fra de er nyfødte trenger de disse mellommenneskelige øyeblikkene hvor dere som foreldre ser dem, bekrefter og trygger dem. For oss troende får de det også gjennom troen vi presenterer og livet vi modellerer.

Til deg som er småbarnsmor og -far: «Ikke se barnet gjennom telefonen.» De trenger deg, det relasjonelle blikket og den intime bekreftelsen uten forstyrrelser. Da skaper du trygge barn. Invester og legg sosiale medier vekk og møt disse magiske øyeblikkene.

Bekreftelse

Etter hvert som barna blir eldre, er ord som roser og elsker fram hvem de er og deres verdi, ekstremt viktig. Det er lett å finne ting de er gode på, og å rose det, men min erfaring er at barn i dag er fullstendig klar over prestasjoner og hvilket nivå de ligger på. De blir vurdert og kvalitetssikret og veiledet på alle bauer og kanter.

De trenger å vite at de er elsket uansett og at de hører til i deres familie. Og bekreft stadig for dem at Guds kjærlighet og nåde rommer alt i livet.

Sette grenser

Tilbake til at «grenser er kjærlighet». Grenser er kanskje noe av det viktigste for barn å oppleve i dagens samfunn, samtidig som det utfordrer noe så til de grader oss som er foreldregenerasjon.

Her ønsker jeg å vekke deg og be deg om å koble deg på. Og du; ikke tenk at «du er ferdig» når barnet ditt er 13–14 år. Det er da den virkelige jobben begynner.

Ungdommer i dag lever under et vanvittig press. De får kjøpt hasj for en hundrings, seksuelle grenser forekommer ikke i enkelte miljøet, voldtekter skjer og alkohol og andre rusmidler er lett tilgjengelig.

De trenger at noen rammer inn en trygg tilværelse.

Du må være der. Du må sette grensene og ikke minst bry deg om hva de driver med og hvem de henger med.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er helt greit for en ungdom å ikke få lov til å rangle ute til langt på natt. Vit alltid hvor de er. Sjekk alltid med foreldrene til dem de hevder at de skal sove hos, at de faktisk er til stede. Bry deg og involver deg.

«Skal jeg ikke ha tillit?» tenker du. Jo, i aller høyeste grad, men presset ungdom i dag er utsatt for er for vanskelig å stå i alene. De trenger at noen rammer inn en trygg tilværelse.

Framsnakk relasjoner

Min siste oppfordring er å snakke godt om skolen. Kanskje er du uenig i avgjørelser ledelsen og lærerne tar, men det kan du snakke med de om, ikke barna dine. Anerkjenn barna dine på deres følelser, men vær varsom med hva du sier.

Om du ønsker å bygge robuste og trygge barn, snakk godt om de relasjonene barna «må forholde seg til.» Dine ord er ufattelig viktige, de kan skape endring i ditt barns holdninger og i ditt barns motivasjon.

Skal vi lære de unge å elske, så må vi tale godt.