PÅMINNING: Steinar Reiten, KrFs gruppeleder i fylkestinget i Møre og Romsdal, førstekandidat på fylkeslista ved høstens valg og vara til Stortinget.

Advarer mot «Aps klamme favntak»

Fylkespolitiker og stortingsvara Steinar Reiten er bekymret over KrFs flørting med Arbeiderpartiet.

Etter helgens landsmøte er han betenkt over at KrF åpent er misfornøyde med regjeringen mens de samtidig snakker om mulig samarbeid med Arbeiderpartiet.

– Jeg vil advare mot Arbeiderpartiets klamme favntak, sier Steinar Reiten til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ: KrF vil bli kvitt pekefingeren

Stemningsskifte

Nyvalgt sentralstyremedlem Geirmund Lykke fra Trondheim snakker han om et stemningsskifte i partiet vekk fra Frp og mer i retning Ap.

I et intervju med Aftenposten legger Lykke til at «et samarbeid med Ap absolutt må være på bordet» som et alternativ etter valget i 2017.

I går kom nyheten om at 35 prosent av KrFs førstekandidater ønsker en ren Ap-regjering etter stortingsvalget i 2017,

22 prosent ønsker fortsatt Høyre/Frp-regjering, mens 43 prosent svarer at de ikke vet.

Premisset for spørsmålet var at de måtte velge mellom disse alternativene. Hvis de fikk velge fritt, ønsker 40 prosent en regjering med Høyre, KrF og Venstre, mot 32 prosent for en regjering mellom Ap og KrF.

Nestleder Dagrun Eriksen bekrefter misnøyen.

– Det er mange saker som skaper frustrasjon. Asylbarn, kvoteflyktninger, søndagsåpent og distrikt kontra sentralisering, sier Eriksen til Dagens Næringsliv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Arbeiderpartiet står nå med åpne armer til KrF.

– Det KrF bruker uker og måneder på å forhandle med Høyre og Frp om, kunne vi blitt enige om på et kvarter, sa nestleder i Ap, Trond Giske, til Dagsavisen i helgen.

I helgens landsmøte var det få KrFere som gikk på talerstolen og uttrykte glede over samarbeidet med regjeringspartiene. Det fikk stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad til å minne landsmøtet om at seirene måtte feires og at spørsmålet om samarbeid først skal avklares i 2017.

LES OGSÅ: Jakten på den kristne politikken

Negative ryggmargsreflekser

Steinar Reiten advarer bestemt mot å gå inn i et regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet etter valget i 2017. Han er KrFs gruppeleder i fylkestinget i Møre og Romsdal, førstekandidat på fylkeslista ved høstens valg og vara til Stortinget.

– Jeg vil advare KrF mot å sende signal om å åpne for regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet. Jeg tror det utløser negative ryggmargsreflekser hos KrFere som har mange års politisk erfaring, sier Reiten.

– Hvorfor?

– Det var Arbeiderpartiet som kjempet for abortloven på slutten av syttitallet. De innførte kjønnsnøytral ekteskapslov og har et annet syn på familien enn KrF. Vi ser det i bioteknologisaker hvor de har mangel på ærefrykt for livets begynnelse, og de har begynt på en glideskala som åpner for surrogati og eggdonasjon, sier Reiten. Han trekker også frem bispeutnevnelser som har gått på tvers av den kirkelige avstemningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det du viser til er stort sett historiske saker. Er det egentlig så stor forskjell på regjeringspartiene og Arbeiderpartiet i dag?

– Under denne regjeringen ser vi ikke lenger et råkjør mot kristne verdier i samfunnet slik det var under den rødgrønne regjeringen, sier Reiten. Han viser til KRLE-faget og reservasjonsretten.

– Regjeringen har foreslått søndagsåpne butikker?

– Det er et veldig problematisk forslag, sier Reiten.

LES OGSÅ: Valgforsker Aarebrot: – Alle veier leder til KrF

– Snakk om seirene

Når KrF har en samarbeidsavtale med Regjeringen, må de forholde seg til at den ligger fast, sier Reiten. Partiet må i større grad snakke høyt om seierne i stedet for å peke på uenighetene, mener han.

Som fylkespolitiker i Møre og Romsdal var nyheten fra forrige uke om styrket finansiering av fastlandssamband et godt eksempel på at samarbeidet fungerer i praksis.

– Det er en kjempegladsak. Jeg skulle ønske meg mer oppmerksomhet om slike saker, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han understreker at han kun er avvisende til å gå i regjering med Arbeiderpartiet. En samarbeidsavtale mener han er akseptabelt. Og et samarbeid i kommuner og fylker er også uproblematisk, sier han. Selv har han erfaring fra å samarbeide med Arbeiderpartiet både som ordfører og som fylkespolitiker.

– Men på nasjonalt nivå kommer de store, ideologiske forskjellene frem, sier han.

Avviser ikke Ap

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad er enig med Reiten i at partiet må være flinkere å vise frem at de får gjennomslag for «mye viktig KrF-politikk».

– Deler du Reitens syn på at det er uaktuelt å gå i regjering med Arbeiderpartiet?

– KrF som sentrumsparti kan i prinsippet gå i regjering med de fleste parti, også Arbeiderpartiet. Jeg vil ikke avfeie det, sier han.

– Reiten mener Arbeiderpartiet er mer ideologisk uspiselige enn dagens regjering. Har du forståelse for det?

– Jeg skjønner hva Steinar mener. Når det gjelder enkeltmenneskets frihet, bioteknologi og at samfunnets bygges nedenfra med familien som viktigste byggesten, har vi tradisjonelt hatt mer å hente på høyresiden. Jeg sier tradisjonelt, for i en del spørsmål er en del av dem på gli, sier Ropstad.

Mer debatt: Her er de siste 100 publiserte meningsinnleggene i Dagen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

KrF-samarbeid

På helgens landsmøte i KrF ble det uttrykt misnøye med regjeringen i en rekke saker.

Kvoteflyktninger fra Syria, asylbarna og forslaget om søndagsåpne butikker skaper stor frustrasjon.

En meningsmåling som kom i helgen viser at KrF, med 5,6 prosents oppslutning, kommer på vippen.

Fungerende leder Dagrun Eriksen bekrefter overfor Klassekampen at KrF kan samarbeide både til høre og venstre, men at hun ikke ønsker debatten om regjeringssamarbeid nå.

Les også
KrF vil bli kvitt pekefingerenKrF landsmøte
Les også
Lokalledere i KrF vil ha ren Ap-regjering
Les også
Harmonisk landsmøte før viktige veivalg
Les også
Aarebrot: – Alle veier leder til KrF
Les også
Jakten på den kristne politikkenStian Lavik