JAKOBS BREV: Å temme tungen er ingen enkel sak. Det er umulig, sier Jakob. Likevel forventer Gud det av oss. Og ingenting er umulig for Gud, skriver Terje T. Konradsen.

Det umulige er mulig

«Den som ikke snubler og feiler med det han sier, er fullkommen …» (Jak 3,2). Hvis du er ute etter fullkommenhet får du her en oppskrift av Jakob.

I begynnelsen av brevet snakker han om å være «fullkomne og hele, uten noen mangel». Veien dit er utholdenhet, frukten av en prøvet tro.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det minner om hvordan sandkornet over tid blir til en perle inne i østersen. Press, prøvelser og ubehag former kvaliteter om vi tillater hellighetsprosessen. Helhet, modenhet og helliggjørelse er alle elementer i hva Det nye testamentet kaller Kristuslikhet. Navnet «kristen» handler jo om å ligne på Kristus.

Men hvorfor dette fokuset på tunga og ordenes makt? Jakob sammenligner tunga med roret på et stort skip. Det er roret som setter retningen på seilasen. Derfor er tunga så viktig. Den er som en liten ild, i stand til å sette en hel skog i brann.

Lovprisning og forbannelser – tunga rår over dem begge. Jesus sier at det er hva som går ut av munnen som gjør mennesket urent. Mat og annet inntak går ned i magen og ut en annen vei. Den virkelige forurensingen går ut gjennom munnen.

Å temme tungen er ingen enkel sak. Det er umulig, sier Jakob. Likevel forventer Gud det av oss. Og ingenting er umulig for Gud.