JESUS KJÆRLIGHET: Vi skal ikke forakte et eneste menneske som Jesus har dødd for, skriver Håkon C. Hartvedt. Foto: Magnar Børnes

Kjærlighetens evangelium – midt i krigen

I mange filmer blir pastorer og prester, om ikke karikert, så fremstilt med et budskap som slett ikke er i samsvar med Bibelen. Men ikke alltid. TV-serien med Fader Brown, synes jeg virker troverdig, og da jeg forleden dag så filmen «Dog Jack», en film om en mørkhudet slave som havner midt i den amerikanske borgerkrigen, ble jeg glad.

Her møter vi karakteren Pastor Stewart, spilt av Frank Kasy. Han er en annerledes pastor på mange måter, men han bevarer sin myndighet og sin integritet, midt i krigens redsler. Og på en forunderlig måte klarer han å formidle budskapet om å elske selv sine fiender, midt i alt dette som han ikke kan styre. Bare hjelpe og prøve å formidle det kristne budskapet til døende soldater, også fiendtlige.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Filmens hovedperson, Jed, spilt av Benjamin Gardner, er full av hat når han går inn i krigen, men det ender med at pastor Stewart får ledet han til Ham som både kan knuse hatet og frelse hans sjel.

De aller fleste av mine lesere skal nok ikke delta i noen krig.

Men hva med dem vi ikke liker. De som latterliggjør det vi tror på, som spotter, håner eller til og med forfølger. Og hva med dem som kjører på for å få innført lover stikk i strid med Guds Ord. Skal vi elske dem også?

Ja, det skal vi, og vi skal ikke minst be for dem.

Og samtidig skal vi med stor frimodighet kjempe imot enhver tanke som reiser seg mot Guds gode ordninger.

Men vi skal ikke forakte et eneste menneske som Jesus har dødd for.