UTESTENGENGELSE: Twitter er verdens største mikrobloggtjeneste. Den har vært Donald Trumps foretrukne kommunikasjonskanal direkte til sine velgere frem til han ble permanent utestengt natt til lørdag.

Problematisk utestengelse av Trump

Det er ingen grunn til å glede seg over at Trump er utestengt fra Twitter. Det sosiale mediets handlemåte er problematisk i et ytringsfrihetsperspektiv og vil dessuten virke mot sin hensikt.

Stormingen av Kongressen onsdag i forrige uke har ført til det mest alvorlige tilbakeslaget i Donald Trumps karriere. Han har blitt truet med å bli fratatt presidentembetet enten gjennom riksrett eller ved at han ansees uskikket ifølge det 25. grunnlovstillegget. En rekke nære medarbeidere, inkludert tre regjeringsmedlemmer, har sagt opp sine stillinger.

Omdømmet til merkenavnet Trump har også fått en knekk. For eksempel har flere golforganisasjoner gjort det klart at de ikke lenger vil arrangere sine mesterskap på Trumps baner. Antagelig har vi bare sett starten på de økonomiske konsekvensene for Trumps finansielle imperium.

Likevel er det nok avgjørelsen som Twitter tok natt til lørdag norsk tid som smerter Trump aller mest. Da besluttet verdens fremste mikrobloggtjeneste å utestenge presidenten på permanent basis. Donald Trump mistet det som har vært hans foretrukne kanal for direktekommunikasjon med offentligheten.

Den har han frem til nå kunnet benytte seg av uten å måtte gå veien om de tradisjonelle mediekanalene. Men i helgen forduftet altså 80 millioner følgere med et tastetrykk, bokstavlig talt.

Vi er som kjent skeptiske både til personen Donald Trump og til hans politiske ideologi. Til tross for det er Twitters avgjørelse ikke noe vi hilser velkommen.

De sosiale mediene har på få år bygget seg opp til å bli verdens mektigste medieplattformer. Hele deres eksistens er bygget opp rundt forsvaret av en fri informasjonsutveksling.

Nå er vi bekymret for at slettingen av presidentens Twitter-konto kan innevarsle en dreining i retning mer sensur og meningskontroll fra det holdet. Det er dårlig nytt for alle som er opptatt av ytringsfrihet.

Verdens dominerende sosiale medier er amerikanske. Det er viktig å være klar over hvor sterke strømningene nå er i det amerikanske samfunnet rundt fenomenet plattformnekt. Denne ideologien bygger på forestillingen om at de som ikke har de riktige, progressive meningene skal nektes å uttale seg. Denne gangen er det Trump som fratas muligheten for å ytre seg på denne plattformen, men det er usikkert hvem som står for tur rundt neste sving.

Vi er også ganske overbevist om at dette er en kontraproduktiv avgjørelse av Twitter. En permanent utestengelse styrker bare den farlige konspirasjonstenkningen og forbitrelsen i miljøene rundt Trump. I deres øyne bekreftes det nå bare hvordan venstresiden og de store teknologimiljøene har rottet seg sammen for å kvitte seg med USAs politiske frelser.

Vi er redd Twitters handlemåte nå bare er med på å styrke det martyrstempelet Trump er så opptatt av å sette på seg selv. I samme kategori kommer også forsøkene på å få hastegjennomført en ny riksrettssak og oppfordringene om å tvangsavsette presidenten ved å ta i bruk det 25. grunnlovstillegget.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Slik vi ser det, hadde det vært bedre å la Trump tusle ut av Det hvite hus den 20. januar i skam.