UNIVERSET: Løft blikket mot det høye og se: Hvem har skapt alt dette? Han som teller stjerners hær, fører dem ut og kaller dem alle ved navn. Hans kraft er så stor og hans styrke så veldig at ikke én skal mangle. Jes 40,26

Dette er vår Gud

En reise i lysets hastighet kan gi oss et glimt av Guds storhet.

Vi bruker store ord når vi skal forsøke å beskrive Gud. Gjennom taler, sanger og artikler som dette, gjør vi det vi kan for å male Guds storhet for menneskers øyne. Men forstår vi egentlig?

Skaperverket er et godt sted å begynne. At planeten vi kaller «jorda» er et fantastisk sted, vet vi godt. Vi som bor i Norge er velsignet med en natur så vill og vakker at den kan ta pusten fra de fleste av oss. Ser du på deg selv, er kroppen din bygget opp av omtrent en billiard celler. Og mens du leste den siste setningen, døde 50.000 av dem og ble erstattet med 50.000 helt nye og friske celler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette er vår Gud.

Men det er først når vi kaster et blikk ut i verdensrommet at dimensjonene virkelig blir overveldende. Malstrømgalaksen regnes som en av våre mest fotogene galakser. Den befinner seg 31 millioner lysår unna der du akkurat nå sitter og leser dette.

Hvis du er som meg, sier antakelig ikke begrepet «lysår» deg så mye. Da Gud skapte verden sa han «la det bli lys». Lysets hastighet er 299 792 458 meter i sekundet, og dersom du velger å reise i en slik fart, klarer du å komme deg rundt jorda 7,5 ganger på ett sekund. Et lysår er altså hvor langt lyset reiser i løpet av ett år, og tilsvarer 9460730472580,8 km. Altså nesten 9,5 billioner kilometer.

I Guds univers er det nytteløst å måle avstand i kilometer, mil eller år. Her er det en mye større målestokk som gjelder. Og selv med en hastighet på 299 792 458 meter i sekundet, må du altså reise 9,5 billioner kilometer i 31 millioner lysår for å nå fram Malstrømgalaksen.

Men det stopper ikke der. Denne ene galaksen inneholder omtrent 300 milliarder stjerner. Og den er bare én av flere hundre milliarder galakser som hver og én inneholder like mange stjerner.

Dette er vår Gud.

Er det fortsatt for voldsomt til å forstå? Du får plass til omtrent 250 millioner sandkorn i en halvlitersflaske. Om antallet stjerner i universet hadde vært like mange som i en halvlitersflaske, hadde jeg sagt: «Wow, for en stor Gud!» Om Gud bare hadde skapt én eneste stjerne, ville jeg fortsatt sagt «Wow, for en stor Gud!» Men Gud har ikke bare skapt én stjerne. Forskere hevder at det finnes flere stjerner i det kjente universet, enn det finnes sandkorn på alle verdens sandstrender tilsammen.

Dette er vår Gud.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og mirakelet stanser ikke der. For den Gud som har skapt flere tusen milliarder stjerner har også skapt deg. Og han har ikke bare tallet på alle himmelens stjerner, han har også talt hvert hårstrå på ditt hode.

«Kristi hånd er sterk nok til å holde oppe himlene og mild nok til å tørke bort tårene våre», skriver teologen William Barclay. I lyset av milliarder av galakser lyser evangeliet bare enda klarere. Gud valgte å komme til vår lille planet og bli et menneske som oss for å frelse folk som oss. Det er det største mirakelet av alle.

Dette er vår Gud.

Løft blikket mot det høye og se: Hvem har skapt alt dette? Han som teller stjerners hær, fører dem ut og kaller dem alle ved navn. Hans kraft er så stor og hans styrke så veldig at ikke én skal mangle.

Jes 40,26

Les også
Gud griper inn
Les også
Gud ser på hjertet
Les også
Det viktigste er ikke å vinne, men å elske
Les også
Åndens frukt
Les også
Størst av alle