EKSTREMISME: Det virker som forfatteren av «22. juli-profetien» anser de drepte AUF-erne på Utøya som en slags soldater i kamp mot Israel, skriver sjefredaktør Vebjørn Selbekk.

22. juli-ekstremismen

I kjølvannet av store katastrofer eller terrorhandlinger dukker det nesten alltid opp konspirasjonsteorier med opphav i lugubre miljøer. Men når det gjelder Utøya-tragedien, er det faktisk kristne som står bak de verste konspirasjonene.

«22. juli-profetien» heter en ny bok som i disse dager markedsføres tungt i enkelte kristne miljøer, ikke minst på TV Visjon Norge.

Kanalen selger boken i sine sendinger og TV-sjefen selv, Jan Hanvold er en av de som sterkt anbefaler boken. Det gjør også tidligere stortingsrepresentant for KrF, Anita Apeltun Sæle sammen med norske pastorer som Terje Liverød og Jan Ernst Gabrielsen.

Etter vår mening er imidlertid «22. juli-profetien» en bok man snarere bør advare mot enn anbefale.

Boken er skrevet av en norskamerikaner ved navn Jeremy Hoff og utgitt på eget forlag. Hoff er i utgangspunktet fullstendig ukjent i norsk kristenhet. Det er også bemerkelsesverdig lite annen tilgjengelig informasjon om denne personen, som enkelte miljøer nå ganske ukritisk omfavner.

Jeremy Hoffs budskap er at 22. juli-terroren kom som et resultat av Norges sviktende støtte til Israel. Det er for så vidt ikke et nytt standpunkt. Slike tanker har også tidligere skapt debatt og bestyrtelse i norsk offentlighet.

Men Hoff går lenger enn Per Haakonsen gjorde i sitt nå herostatisk berømte foredrag og Ivar Fjeld i boken «Den rødgrønne terrorøya». Der spesielt Haakonsen mente at Breiviks terror var en advarsel fra Gud, lar Hoff Gud få en enda mer aktiv rolle. Han argumenterer åpent for at Utøya var Guds straff over Arbeiderpartiet og AUF.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og han vil ikke høre på innvendinger om at «Utøya-ofrene bare var barn». Det virker i stedet som han anser dem som en slags soldater i kamp mot Israel.

«I virkeligheten var flesteparten av disse ungdommene mellom 16 og 18 år gamle, hvilket i mange land tilsvarer den omtrentlige alderen på en soldat... De unge ofrene på Utøya var medlemmer av en politisk armé som på en meget reell måte har kjempet mot Israel i de siste drøye 40 år», skriver Jeremy Hoff.

«Slik jeg ser det, er det ikke annet enn rimelig at medlemmer av samme organisasjon også ville ende opp som de uheldige ofrene, uansett hvilken alder eller grad av direkte ansvar de måtte ha», fortsetter han.

I «22. juli-profetien» kobles denne typen smakløst kristen-ekstremistisk tankegods med et sammensurium av merkverdigheter som i forfatterens øyne er «profetiske».

Vi leser om et mystisk funn som en kompis av Jeremy Hoff gjorde av et norsk pass i en kloakkum i Jerusalem. Det skulle ifølge Hoff være en forutsigelse av Breiviks terror.

Forfatteren er videre tydelig opptatt av tallmagi. Spesielt knyttet til tallene tre og syv. Og fremfor alt 77. Hoff skriver at dette tallet forekommer tre ganger i Bibelen og er i alle tilfellene tett knyttet opp til temaet «hevn». Derfor er det et guddommelig tegn at Breivik uhindret skal ha fått streife om på Utøya i 77 minutter og at terrorangrepene 22. juli kostet 77 menneskeliv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter vår mening ligner denne typen resonnementer mer på vodoo enn på teologi.

Også KrF-leder Knut Arild Hareide trekkes inn i dette virrvarret av profetier og politikk. Jeremy Hoff skriver at han er i slekt med Knut Arild Hareides kone. Hun er Hoffs kusine og følgelig har han «tilbrakt mange timer med lederen for KrF».

I boken beskrives dette som at det var «Herren som hadde gitt meg en overnaturlig tilgang til denne mannen».

For Hareide var jo leder for Stortingets 22. juli-komité. Og nå fikk Hoff muligheten til å påvirke Hareide til å forklare det norske folk den virkelige årsaken til 22. juli, Norges fiendtlige holdning til Israel.

Men Knut Arild Hareide var tydeligvis ikke så mottagelig for slike tanker. I boken konkluderer Hoff med at «Knut Arild fortsatt trenger nåde til å omvende seg».

Omvendelse trenger vi alle sammen. Noen også for å ha gitt Gud skylden for 22. juli.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

--------------

Har du lest «22. juli-profetien»?

Registrér deg som bruker på våre nye debattsider, Dagensdebatt.no - og skriv din egen anmeldelse av boken. Enkelt!

Les også
Ap-lederen om 22. juli-boken: «Uhørt og respektløst»
Les også
Gud er ikke blodtørstig og hevngjerrig
Les også
– Som forventet av Edvardsens sønn
Les også
– Utøya-pårørende ser det som galskap
Les også
Trekker seg fra De Kristne-verv etter støtte til 22. juli-bok
Les også
22. juli og Guds domfellelser