VIL ANNEKTERE: – Jøder flest vil godta oppretting av en palestinsk stat, men at hele 43 av jøder støtter kravet om annektering, viser at vi vil beholde kontrollen over områder som er viktige for vår sikkerhet og de områdene der de fleste jødene bor, sier direktør Arjeh Green i Media Central.

Uventet mange jøder støtter annektering

Naftali Bennetts forslag om å annektere Område C på Vestbredden i Israel får uventet stor støtte. I en fersk meningsmåling går 43 prosent av Israels jøder inn for dette.

Nesten halvparten av jøder i Israel er imot annektering av deler av Vestbredden i den månedlige meningsmålingen Peace Index Poll som Israel Democracy Institute og Tel Aviv University har gjennomført. Det oppsiktvekkende er at hele 43 prosent av de spurte jødene svarer ja på at «Israel bør offisielt annektere områder som er viktig for bosettinger og sikkerhet i Judea og Samaria». 18 prosent av israelske arabere er også enige i dette. 49 prosent av de spurte jødene vender tommelen ned for annektering.

Interessant måling

Direktør Arjeh Green i Media Central i Jerusalem finner resultatet i meningsmålingen svært interessant.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Måten de har formet spørsmålet på, gjør svarene svært interessante. Jøder flest vil godta oppretting av en palestinsk stat, men at hele 43 prosent av jøder støtter kravet om annektering, viser at vi vil beholde kontrollen over områder som er viktige for vår sikkerhet og de områdene der de fleste jødene bor. Det har det lenge vært enighet om, sier Green til Dagen.

Pressetalsmann Jigal Palmor i Israels utenriksdepartement sier dette er en av mange målinger som stadig kommer.

– Vi har ikke behov for å kommentere resultatet eller metoden som er brukt i meningsmålingen, for dette er en del av den offentlige debatt og ikke politikk, er Palmors korte svar.

Stor støtte

Økonomiminister Naftali Bennett, leder i Bajit Jehudi, får i målingen uventet stor støtte til sitt forslag om at tiden er inne for Israel å annektere Område C på Vestbredden. Han mener dette er den beste reaksjonen på innsettingen av den palestinske samlingsregjeringen der både Fatah og Hamas er med, en regjering bestående av «terrorister i dress», i følge Bennett.

– Annekteringsprogrammet er den eneste farbare reaksjon på palestinernes nei til fred og en avvisning av den israelske vestresidens løsning på problemet. Tiden er inne for å gå offensivt til verks og gjøre det som er godt for Israel, sier Bennett til Jerusalem Post.

Gradvis

Naftali vil gå gradvis til verks og starte med annektering av de store bosettingsblokkene og bosettinger nær flyplassen Ben Gurion. I Område C som utgjør 60 prosent av Vestbredden, bor det 350.000 israelere og 70.000 palestinere. Bennett foreslår å gi disse palestinerne fullt israelsk statsborgerskap. 95 prosent av palestinerne bor i Område A som utgjør 20 prosent av Vestbredden, og har palestinsk selvstyre.

Ministre som Israel Katz og Gilad Erdan fra partiet Likud sammen med Knesset-ordfører Juli Edelstein har nylig tatt til orde for at Israel bør innføre israelsk lov i Område C. EU og USA arbeider derimot for å styrke den palestinske kontrollen i Område C, og støtter palestinske bedrifter som ledd i å selvstendiggjøre en palestinsk stat der Område C er en del av den nye staten.

"

Vi vil beholde kontrollen over områder som er viktige for vår sikkerhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Meningsmåling Vestbredden

49 prosent av jøder imot annektering av Vestbredden, mens 43 prosent sier ja.

18 prosent av israelske arabere sier ja til annektering, mens 72 prosent er imot.

60 prosent av israelske jøder imot ensidig utflytting fra Vestbredden.

Målingen Peace Index Poll utført av Israel Democracy Institute og Tel Aviv University.

Les også
Ny Midtausten-politikk?
Les også
Doble standarder og skrikende urettferdighet
Les også
Ber Rolling Stones droppe Israel
Les også
Splittet om ny palestinsk regjering