En muslim i bønn i en moské i franske Marseille. Foto: Reuters / NTB scanpix

Ungdom i Midtøsten sier IS forvrenger islam

Flertallet av unge muslimske arabere i Midtøsten og Nord-Afrika mener ekstremistgruppers fremtreden vitner om et forvrengt bilde av islams lære, ifølge en meningsmåling.

Zogby Research Services har spurt 5.374 unge muslimske menn og kvinner i flere land i regionen. Minst tre firedeler sier bevegelser som IS og al-Qaida «enten er en total forvrenging av islams lære eller i hovedsak feil», heter det fra meningsmålingsselskapet.

Målingen viser dessuten at mange unge utpeker korrupsjon og undertrykkende regjeringer som hovedårsaken til voldelige islamistgruppers fremvekst.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Meningsmålingen ble gjennomført mellom oktober og november i fjor blant personer i alderen 15 til 34 år i Marokko, Egypt, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Bahrain, Kuwait, Jordan og Palestina.

– I de fleste landene sier flertallet at religionen ikke trenger å reformeres, men at den religiøse diskursen heller må gjøres mer relevant, sier Zogbys sjef James Zogby om funnene.

I Marokko og Emiratene svarte over 90 prosent av deltakerne at både IS og al-Qaida representerer en total forvrenging av islam. I Egypt er 83 prosent enig i karakteristikken, mens andelen i Bahrain og Jordan er over 60 prosent.

I Saudi-Arabia og de palestinske områdene mener 55 prosent av de spurte at ekstremistgrupper forvrenger islam. (©NTB)

Les også
Fryktens år
Les også
Al-Qaida advarer Sverige mot å bruke Frankrike i gisselsak
Les også
Brann i lokalene til israelsk menneskerettsgruppe
Les også
«Dikt og forbannet løgn» om Palestina
Les også
Rekordmange kristne på flukt