BØNN: Denne kampen vinnes ikke med militær seier på slagmarken, eller med vedtak i FNs sikkerhetsråd. Den vinnes i bønn, sammen med trossøsken som daglig trosser frykt og mørke for å bringe håp og lys, skriver Trond Kjartan Michaelsen. På bildet ser vi sikkerhetsvakter utenfor en kirke i Iraks hovedstad Bagdad.

Fryktens år

Midt i mørket og frykten skaper Gud noe nytt, det er også et kjennetegn for 2015 i de land der kristne forfølges.

For mange mennesker vil 2015 bli husket som et fryktens år. Islamsk Stat (IS) og deres tilhengere har vist oss et barbari av en karakter som vi ikke trodde var mulig.

For å spre skrekk og gru formidler overgriperne sine grusomheter i lyd og bilder via internett. Deres budskap er klart: den som ikke bøyer seg for terroristenes ideologi har grunn til å frykte. Allah har felt sin dom over de vantro.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I deres øyne skal verden styres med makt og frykt. IS sine holdninger og handlinger er langt fra representative for alle verdens muslimer, og også mange av dem er skremt over IS sine herjinger.

Vi har sett deres råskap i Libya, Kenya og Egypt. Vi er kjent med Boko Harams herjinger i Nigeria, Al Shabaab i Somalia, Taliban og al-Qaida i Afghanistan.

Kenya erfarte sitt verste terrorangrep på 15 år da ekstremister holdt 700 gisler på Garissa University College 2. april 2015. 148 kristne ble skilt ut fra resten av gruppen, som var muslimer, og drept.

Men terroren skjer ikke bare langt borte, det har vi smertelig erfart. 13. november 2015 ble 130 mennesker drept i Paris.

2. desember ble 14 mennesker offer for hat og terror i San Bernardino, USA.

Angrepene har sitt utgangspunkt i samme ideologi som vi ser i Kenya, Syria, Irak og Afghanistan. IS fører nå krig på flere kontinenter samtidig. Dette skaper frykt hos oss, og det er også hensikten. Jihadistene ser ut til å rekruttere, konvertere og trene hvem som helst hvor som helst til hva som helst, i Allahs navn, via internett. Ingen steder er lenger trygge fra å potensielt bli rammet.

Myndigheter er stadig mer bekymret for effekten av islamsk ekstremisme. Frykten har ikke blitt mindre med de ukontrollerte migrasjonsstrømmene fra Midtøsten inn i Europa.

Over en million innvandrere har det siste året lagt ut på en risikabel reise for å komme hit. Flere hundre tusen syriske flyktninger gav opp håpet om å reise tilbake til sitt kjære, men krigsherjede hjemland, og vendte nesen mot Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi har sett flyktninger som slåss mot piggtrådgjerder i Ungarn og som har gått lange dagsmarsjer til fots på motorveien i Østerrike. Mengden flyktninger har ført til frykt for at man ikke skal klare å håndtere dem på en god måte, at terrorister skal skjule seg blant dem og at vår kultur trues. Mye av denne frykten er sterkt overdrevet, skjønt det nok er noen som kommer hit med dårlige hensikter.

13. januar offentliggjør Åpne Dører Wold Watch List 2016 (forfølgelsesliten). Den er utarbeidet av et bredt sammensatt fagmiljø med stor kompetanse og kunnskap om kristen forfølgelse verden over. Åpne Dører har et stort nettverk av lokale medarbeidere i mange land, som medvirker til utarbeidelsen av listen. Den oversikten som World Watch List gir er kjent for å gi et svært grundig og nyansert bilde av forfølgelsen av kristne på verdensbasis.

WWL 2015 viste at friheten for kristne i verden generelt forverres. 2015-listen hadde tre land under kategorien «ekstrem forfølgelse»; Nord-Korea, Somalia og Irak. Hvordan utviklingen har vært dette året er ikke kjent, men vi aner en negativ utvikling.

Midt i mørket og frykten skaper Gud noe nytt, det er også et kjennetegn for 2015 i de land der kristne forfølges. Gjennom distribusjon av bibler, mat, medisiner og andre livsnødvendige artikler har tusenvis av mennesker gått over fra frykt til håp.

Fra Syria melder Åpne Dørers medarbeidere om mange nominelle kristne som kommer til en levende tro på Jesus. Også muslimer finner Jesus. Gjennom traumebehandling og sjelesorg får mennesker hjelp til å bearbeide fryktelige opplevelser og bli formidlere av håp og forandring. Flyktningene som kommer til oss fra for eksempel Syria, er også vår mulighet til å bringe håp og fred inn i en verden preget av mørke og frykt.

Skal trenden på Åpne Dørers WWL snu, avhenger det av mennesker som er villige til å leve som formidlere av håp og tilgivelse, og ikke la seg styre av frykt og hevn. Det var grunnen til at Åpne Dører valgte «Be for dem som forfølger dere» som tema for forfulgtes søndag i november.

Mennesker trenger å møte Jesus, også de som forfølger. Jesus Kristus, Fredsfyrsten, han som kan snu frykt til håp, tap til seier, fortapelse til frelse.

Denne kampen vinnes ikke med militær seier på slagmarken, eller med vedtak i FNs sikkerhetsråd. Den vinnes i bønn, sammen med trossøsken som daglig trosser frykt og mørke for å bringe håp og lys.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I den kampen er du og jeg viktige frontsoldater, støttespillere til de som lever i verdens mørkeste områder og farligste land.

Tusen takk til alle dere som trofast står sammen med oss og våre medarbeidere rundt i verden, for å støtte og hjelpe forfulgte trossøsken.

Les også
Tyrkiske sikkerhetskilder tror IS står bak Istanbul-angrep
Les også
Mathjelp framme i sultrammede Madaya
Les også
Overfallene i Köln koster politisjef jobben
Les også
Høyskole i Kenya gjenåpnet etter blodbad
Les også
Russiske agenter får lov til å skyte mot folkemengder