Røde Kors, Røde Halvmåne og FN nådde mandag fram til den beleirede og sultrammede byen Madaya i Syria med en bilkolonne som brakte 330 tonn matvarer og medisinsk utstyr: Foto REUTERS/NTB scanpix

Mathjelp framme i sultrammede Madaya

Sårt tiltrengt nødhjelp kom mandag fram til den beleirede syriske byen Madaya. Den sultrammede befolkningen har ikke fått utdelt nødhjelp på nærmere tre måneder.

Kolonnen med 330 tonn mat og medisinsk utstyr kjørte inn i Madaya mandag ettermiddag, bekrefter FN og Røde Halvmåne. Forsyningene inneholder nok mat til 40.000 innbyggerne i Madaya i 40 dager.

Befolkningen her har ikke fått hjelp siden oktober, og flere mennesker skal ha sultet i hjel i den beleirede byen på grunn av matmangel. Det er ventet at utdelingen av nødhjelp vil pågå gjennom natten, opplyser Norges Røde Kors.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Denne nødhjelpsoperasjonen vil trolig redde mange menneskeliv. Men en engangslevering av nødhjelp er ikke løsningen for Madaya og de andre beleirede områdene i Syria, sier president Sven Mollekleiv.

Hjelp til Idlib

Forrige uke ble det slått alarm om fare for omfattende hungersnød i Madaya. Mandagens hjelpesending er et ledd i en avtale mellom regimet og opprørere om å slippe nødhjelp inn i beleirede områder.

To kolonner med titalls lastebiler fra Røde Halvmåne og FN forlot mandag hovedstaden Damaskus. Den ene kolonnen satte kurs for Madaya, mens den andre skulle leveres samtidig til landsbyene Foua og Kefraya i Idlib-provinsen, hvor det også er meldt om hungersnød.

Regimetro styrker beleirer Madaya, mens opprørere som kjemper mot regjeringen, beleirer de to landsbyene rundt 30 mil unna.

Blokaden av Madaya startet for et halvt år siden, da den syriske hæren og den libanesiske Hizbollah-militsen startet en offensiv for å gjenerobre områder nær grensa til Libanon.

Spiser gress og blader

Bilder og film som skal være tatt i Madaya, viser utmagrede mennesker, både voksne og barn. Innbyggere har fortalt om hvordan de overlevde på gress og blader, og hvordan de ikke har annet å gi barna sine enn vann og salt.

– Unge mennesker, kvinner og barn, har blitt til levende skjeletter på grunn av sult. Byen trenger alt, sier journalist Moaz al-Qalamuni i Madaya.

Fem døde nylig

Fem mennesker, deriblant en fem år gammel gutt, døde nylig av sult i Madaya, melder Leger Uten Grenser (MSF).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Minst 23 mennesker skal ha dødd på sykehuset i Madaya siden starten av desember.

Hizbollah hevder byens befolkning utnyttes i en propagandakampanje i regi av opprørerne.

1 prosent fikk hjelp

Blokader av boligområder og mangel på tilgang for hjelpeorganisasjoner er ikke noe nytt fenomen i borgerkrigen i Syria. En FN-kommisjon har slått fast at beleiringer brukes bevisst i krigføringen, med det målet å «tvinge en befolkning, kollektivt, til å overgi seg eller sulte».

– Folk sulter ikke bare i Madaya, nesten en halv million mennesker lever i beleirede områder eller områder med svært begrenset tilgang for nødhjelp, sier Mollekleiv i en pressemelding mandag.

Regjeringsstyrker har beleiret opprørskontrollerte områder i Damaskus-området i årevis, og den siste tiden har også opprørsgrupper beleiret landsbyer der befolkningen sverger lojalitet til regimet.

Forhandlingskrav

I desember opplyste FN at kun 1 prosent av innbyggerne i Syrias beleirede områder mottok matforsyninger og helsehjelp i siste del av 2015.

Syriske opposisjonelle sa forrige uke at de ikke vil delta i de FN-ledede forhandlingene med regimet senere i januar, med mindre beleiringen av Madaya og andre byer oppheves.

FN fikk før helgen grønt lys fra Syrias regjering til å levere nødhjelp til de tre byene hvor det er rapportert om hungersnød. FNs sikkerhetsråd møtes mandag for å vurdere hastetiltak og diskutere hvordan tilstrekkelig bistand skal sikres. (©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
– Får ikke inn nødhjelp til sultrammet by før søndag
Les også
Tyrkia vil gi syriske flyktninger arbeidstillatelse
Les også
Asylinstruks skaper uro i UDI