Et lite barn holdes opp mot kameraet på dette bildet som skal være tatt i Madaya i Syria tirsdag. Foto: Reuters / NTB NTB scanpix

– Får ikke inn nødhjelp til sultrammet by før søndag

Nødhjelpssendinger til den sultrammede befolkningen i Madaya i Syria kan tidligst komme fram søndag, ifølge Røde Kors. Bilder av utsultede mennesker vekker sterke reaksjoner.

Det var torsdag at FN kunngjorde at Syrias regjering hadde gitt dem grønt lys til å levere nødhjelp til tre beleirede syriske byer – Fuaa, Kafraya og Madaya nær Damaskus, hvor det er rapportert at innbyggere sulter i hjel.

Leveransene kan imidlertid startet tidligst søndag, sier talsmann Pawel Krzysiek for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bilder som sirkulerer på internett av utsultede og døende mennesker, som oppgis å være tatt i Madaya, har vakt sterke reaksjoner.

Om lag 40.000 personer, de fleste av dem sivile, skal befinne seg i Madaya, som regimelojale styrker har begrenset adgangen til, ifølge AFP.

– Det syriske regimets beslutning om å la nødhjelp komme inn i Madaya, er et første steg i riktig retning, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini og EUs bistandskommissær Christos Stylianides i en felles uttalelse fredag.

– EU ønsker dette velkommen og forventer at dette blir implementert fullt og helt, samt utvidet av alle parter til alle byer som er beleiret, heter det i uttalelsen.

Oppfordringen om å stanse angrep på alle sivile kommer i forkant av planlagte samtaler mellom Damaskus og den syriske opposisjonen som FN håper vil finne sted 25. januar.

Les også
UDI venter opptil 60.000 asylsøkere i 2016
Les også
IS mister territorium både i Irak og Syria
Les også
Russland vil være megler i Midtøsten
Les også
– Syria-resolusjon et bitte lite steg mot fred