– Syria-resolusjon et bitte lite steg mot fred

FN-resolusjonen om Syria er et lite, lite steg framover. Men den fastlåste situasjonen er brutt, og Russland og USA er på samme side, ifølge den svenske eksperten Stefan Ring.

– Det er ingen tvil om at Russlands inntreden iSyria har endret den politiske arenaen og tvunget Vesten til å forholde seg annerledes til Bashar al-Assad, sier Ring, som er militærstrategisk analytiker.

LES:Frankrike vil strupe IS' oljeøkonomi gjennom FN

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Resolusjonen er bedre enn ingenting, framholder han.

– Her trengs det kompromisser og små skritt. Situasjonen er nå slik at man bør være takknemlig selv for det lille. Noen gang må man nøye seg med en tommeltott, sier Stefan Ring.

I FN-resolusjonen som ble vedtatt natt til lørdag, er både USA, Russland og de andre vetomaktene enige om at det skal innledes fredsforhandlinger innen noen få uker, men det står ingenting om framtiden til Assad, som vestlige land tidligere har krevd må gå av.

Dette er et standpunkt som Frankrike og den syriske opposisjonen fortsatt forfekter. For få dager siden sa imidlertid USAs utenriksminister John Kerry at amerikanerne vil prioritere stabilitet framfor Assads avgang.

Ring tror ikke Assad er hellig for Russland.

– Men det må ikke se ut som om han blir styrtet fordi USA vil det, sier han.

Han påpeker også at det russiske engasjementet i Syria gjør at Ukraina blir glemt.

– Det er akkurat det Russland vil, at det ikke skal skrives og prates om Ukraina, sier Ring.