Høyskole i Kenya gjenåpnet etter blodbad

Høyskolen i Garissa i Kenya åpnet mandag dørene for studenter, ni måneder etter at væpnede islamister drepte 148 mennesker ved skolen.

Sikkerhetstiltakene var strenge, men bare rundt 20 studenter møtte opp til første undervisningsdag. Garissa høyskole hadde rundt 800 studenter før massakren 2. april i fjor.

Angrepet ble utført av den ytterliggående opprørsgruppen al-Shabaab, som opprinnelig kommer fra Somalia og har bånd til terrornettverket al-Qaida.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nesten alle de 148 drapsofrene var studenter, og massakren var den verste som al-Shabaab har utført i Kenya.

Minnes vennene

Høyskolen ble formelt gjenåpnet for personalet forrige uke, men undervisningen startet altså først mandag.

– Jeg er veldig glad for gjenåpningen. Vi møtte opp til første time, og vi er virkelig tilbake på universitetet som normalt, sier studenten Shamza Abdi.

– Det er noen minner om mange av våre venner som vi mistet her. Men på tross av hva som skjedde, så må livet gå videre. Vi bare ber for våre venner, tilføyer hun.

Byttet studiested

Høyskolen i Garissa drives av det offentlige universitet Moi. I kjølvannet av angrepet ble 650 Garissa-studenter tilbudt studieplasser ved Mois universitet i Eldoret vest i Kenya, skriverBBC.

Det er ikke ventet at de kommer til å vende tilbake til Garissa, men kenyanske myndigheter håper at en ny generasjon studenter etter hvert vil fylle klasserommene.

De som møtte opp til undervisning mandag, er i hovedsak studenter som bor eller jobber i Garissa, en småby rundt 365 kilometer nord for hovedstaden Nairobi.

Gjerningsmennene som stormet høyskolen for over ni måneder siden, stilte ikke-muslimske studenter opp på rekke og likviderte dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kenyas president Uhuru Kenyatta omtalte angrepet som «barbarisk middelaldersk nedslakting».

Politi på skolen

Da lærerne vendte tilbake til høyskolen forrige uke, sa rektor Ahmed Osman Warfa at sikkerheten er skjerpet blant annet med en ny politipost inne på høyskolens område.

– Jeg skulle ønske jeg var bevæpnet og trent i våpenbruk den kvelden. Jeg ville ha kjempet mot angriperne og i det minste prøvd å berge noen av mine studenter fra drapsmennene, sa Warfa.

Fem menn er tiltalt for å ha gitt støtte til de væpnede mennene som utførte angrepet, og forrige uke fikk domstolen høre øyevitners beretninger i saken.

De fire mennene som utførte massakren 2. april, ble alle drept da kenyanske spesialsoldater stormet skolebygningen.