Al-Qaida advarer Sverige mot å bruke Frankrike i gisselsak

I ny video med svensken Johan Gustafsson, som ble tatt til fange i Mali i 2011, advares Sverige mot å bruke Frankrike for å få ham frigitt.

– Hvis dere ønsker en rask løslatelse av deres «barn» så ikke bruk Frankrike som et mellomledd i kontakten med oss, sier en maskert mann ifølgeVG.

Filmen er innspilt 17. Desember, opplyser 40 år gamle Gustafsson selv i det to minutter lange klippet. Klippet viser også hans medfange, sørafrikaneren Stephen Malcolm. De to holdes som gisler av al-Qaidas fløy i Nord-Afrika.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:Finland og Sverige etterforsker anklager om overgrep nyttårsaften

De var sammen med en nederlender og en tysker på en restaurant i Mali den 25. november i 2011 da bevæpnede menn bortførte dem, ifølge øyenvitner. Tyskeren forsøkte å gjøre motstand, og ble skutt på stedet. Nederlenderen Sjaak Rijke ble satt fri i april i år. I juni ble det for første gang på to år offentliggjort bevis på at svensken er i live. Deretter fulgte en video i desember.

Den siste videoen ble sluppet bare to dager etter utenriksminister Margot Wallströms fire dagers besøk i Mali. I den forbindelse uttalte hun følgende i et intervju med Sveriges Radio:

– Han er i våre tanker og vi fortsetter å gjøre alt vi kan for å få satt ham fri.

Svensk UD har sett, men vil ikke kommentere filmen.