Rekordmange kristne på flukt

Trolig har det aldri vært så mange kristne på flukt som nå. Flest flykter fra Syria og Eritrea, viser Åpne Dørers årlige rapport om forfølgelse.

Borgerkrigen har rammet de kristne hardt, fordi de tradisjonelt har bodd i områder som er strategisk viktige for både opprørerne og Assad-regimet, som for eksempel Aleppo og Homs.

Les også:Få trygge steder for kristne i Midtøsten

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtidig viser Åpne Dører-rapporten at kristne opplever hard forfølgelse på grunn av sin tro. Syria ligger på femteplass på organisasjonens liste over verdens verste kristenforfølgende regimer, World Watch-listen.

Situasjonen er dramatisk forverret det siste året. Dette skyldes ikke minst at terrorgruppen IS har festet grepet i deler av landet. De fleste kristne har flyktet fra de IS-kontrollerte områdene.

Kristne syrere er også blitt ofre for kidnappinger og drap, og en rekke kirker er blitt skadet eller fullstendig ødelagt.

Les:IS tvang ham til å trakke på korset

Også fra Irak fortsetter flukten av kristne. Landet ligger i år på 2. plass på listen. Etter at IS invaderte Mosul og en rekke kristne landsbyer i Nord-Irak sommeren 2014, er det stadig færre kristne som tør å tro på en fremtid i landet.

Felles vev ødelagt

Hva er konsekvensen av at så mange kristne flykter fra denne regionen?

Spørsmålet rettes til Berit Thorbjørnsrud, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og redaktør av boka «De kristne i Midtøsten» som kom ut i høst.

– Den menneskelige tragedien er det viktigste, men også at Midtøsten endres, sier hun og utdyper:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I de samfunnene der de kristne forsvinner eller blir veldig få, blir det umulig å opprettholde aktive menigheter og kulturelle fellesskap. Den felles, menneskelige historien med gamle kirker, klostre og minnesmerker blir dessuten ødelagt.

Thorbjørnsrud advarer også mot at samfunnene mer polarisert når kristne og andre minoriteter presses vekk.

– Den felles veven blir borte. I Midtøsten har man vært vant til å leve med forskjeller. Denne pluralismen har ofte vært en rikdom i de ulike samfunnene, men nå forsvinner den.

Samtidig bidrar økt polarisering til at enda flere flykter.

– Grunnen til at de kristne drar fra land som Syria og Irak, er jo nettopp sterkere polarisering fordi de politiske konfliktene går over i sekteriske konflikter med enda hardere fronter.

Les:Millioner flyktet, men noen ble igjen

Eritrea, Pakistan og Myanmar

Målt i prosent er det likevel fra Eritrea de fleste flyktningene kommer. Mange av de som flykter fra president Isaias Afewerkis undertrykkende regime, er kristne.

Eritrea har rykket helt opp til tredjeplass på World Watch-listen, fra niende plass i fjor, bare slått av Irak og Nord-Korea. Sistnevnte topper for øvrig den lite ærerike listen for 14. år på rad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også fra Etiopia og Sudan er det mange kristne som flykter, for ikke å glemme de mange kristne i Nigeria som tvinges på flukt både fra terrorgruppen Boko Haram og fra muslimske hausa-fulanske gjetere som angriper kristne bønder.

Les:Forfølgelsen øker i norsk misjonsland

Mindre kjent er det at mange kristne flykter fra Pakistan og Myanmar. Åpne Dører beskriver dette som to stille tragedier. Rundt 10.000 kristne pakistanere har flyktet til Thailand i rapportperioden. De flykter fra en hverdag preget av brutal vold og undertrykkelse.

I Myanmar fortsetter regimet sin krig mot kristne minoritetsgrupper som kachin- og chin-folket. Rundt 100.000 kristne flyktninger fra Myanmar har søkt tilflukt på kinesisk side av grensen, enda flere er internt fordrevet i sitt eget land.

Trender

– Åpne Dører konkluderer med at forfølgelsen av kristne øker. Hva er bakgrunnen for dette?

– Metodikken som danner bakgrunn for World Watch-listen viser at det har vært en negativ utvikling i mange land, svarer Stig Magne Heitmann, faglig ansvarlig i Åpne Dører.

– I år får ni land over 80 poeng mot tre land i fjor. Også i flere land som ikke kommer med på listen over de 50 verste, er det betydelig forfølgelse.

Når det gjelder årsaker til forfølgelse, peker Heitmann på økt religiøs nasjonalisme som et av de tydeligste trekkene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette gjelder ikke bare muslimske land, men også hinduistiske og buddhistiske.

– Vi ser også at overvåkningssystemene fra den kommunistiske perioden lever videre og ser ut til å bli forsterket, ikke minst i Sentral-Asia.

Heitmann nevner også ekstrem islam og radikalisering av mange muslimske samfunn som årsak til forfølgelse.

Drivkrefter

En tydelig trend ifølge Åpne Dørers materiale, er nettopp at en stor del av forfølgelsen har sin bakgrunn i islamsk ekstremisme. Dette er en hoveddrivkraft for forfølgelse i hele 30 av de 50 landene på listen.

Berit Thorbjørnsrud slutter seg ikke uten videre til påstanden.

– Jeg tror ikke at jeg ville sagt det slik, at radikal islam er en hoveddrivkraft bak forfølgelse, sier hun og viser til at årsakene til konfliktene i land som Syria og Irak i utgangspunktet var politiske konflikter.

– Det var ikke radikal islam som startet borgerkrigen i Syria, men når det senere utvikler seg til en sekterisk konflikt og du får fenomener som IS og andre radikale grupper, blir det dramatisk for minoritetene.

Flest drept i Afrika

7100 kristne ble drept for sin tro i rapportperioden fra 1. november 2014 til 31. oktober 2015. Dette er en økning på nesten 3000 sammenlignet med forrige periode. Av disse er hele 4028 blitt drept i Nigeria. Dette får Åpne Dører til å konkludere med at Boko Haram er en enda mer voldelig islamistisk bevegelse enn IS.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er i landene sør for Sahara, i Den sentralafrikanske republikk, Tsjad, Kongo, Kenya og Kamerun, i tillegg til Nigeria, at flest kristne er blitt drept.

– Er det mulig å finne noen positive utviklingstrekk i rapporten?

– Ja, svarer Stig Magne Heitmann. – Da tenker jeg først og fremst på kirkeveksten i noen av områdene med forfølgelse, blant annet i Syria der både kirkesøkningen og etterspørselen etter bibler er stor. Også India, Vietnam, Iran og Afghanistan er eksempler på land med kirkevekst.

Følg Dagen på Facebook og Twitter

Les også: