Shabana Rehman løfter Max Hermansen under demonstrasjonen til Pegida utenfor Oslo rådhus mandag kveld. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Shabana Rehman løftet Pegida-leder

Komiker Shabana Rehman Gaarder løftet mandag Pegida-leder Max Hermansen, slik hun gjorde med mulla Krekar i 2004.

De frammøtte jublet da Shabana Rehman Gaarder (38) tok tak og løftet Hermansen opp i været under Pegida-marsjen i Oslo mandag.

Formålet er å ufarliggjøre ham, forklarte hun til NTB etterpå.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det jeg vil ufarliggjøre, er Max Hermansen som person, slik at vi kan nærme oss hverandre og lytte til hva som faktisk blir sagt, sa Rehman Gaarder.

– Hvorfor er det slik at våre landsmenn og -kvinner frykter en framtid? Hvorfor er det slik at de er så redde for egne medborgere med et annet livssyn at de vil marsjere i gatene? Vi må til bunns i disse problemene. Da må vi lytte til hva de sier. Vi må nærme oss dem, sa hun.

Spurte om lov

Komikeren løftet Pegida-lederen på samme måte som hun løftet mulla Krekar under et debattmøte i Oslo i 2004. Den gang ble mulla Krekar så rasende at han anmeldte Shabana Rehman for legemsfornærmelse.

Denne gangen var løftet kunngjort på forhånd, og Hermansen takket komikeren og ga henne en god klem.

– Man må spørre pent om lov, ellers er det ikke et Shabana-løft, sa hun til NTB.

Rehman Gaarder forklarte at hun mente å holde en «ikkevold-markering» foran de frammøtte i Pegida-marsjen.

– Mennesker må snakke sammen, sa Rehman Gaarder.

Hun fikk også Hermansen og de andre frammøtte til å gjenta etter henne «Ja, vi elsker muslimer».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Pegida-demonstrasjon også i Tønsberg. Se NRKs reportasje:

Færre frammøtte

Pegida, som er mot muslimsk innvandring og påvirkning fra islam, arrangerer protestmarsjer hver mandag i Oslo. Antall deltakere er synkende, fra cirka 190 personer i den første marsjen for tre uker siden – til mellom 30 og 40 personer denne mandagen, ifølge politiets anslag.

– Det er mange som ikke tør å møte opp fordi de er redde for å miste jobben og redde for konsekvensene ved å være der, sa Hermansen til Nettavisen.

Ifølge politiet var det også mellom 100 og 150 motdemonstranter fra Blitz-miljøet og rundt 30 fra SOS Rasisme på stedet. Det var enkelte tilløp til forsøk på å bryte igjennom politisperringene.

– Én demonstrant måtte til legevakten. Han forsøkte å bryte sperringene vi hadde satt opp, og han satte seg til motverge da vi skulle pågripe ham. Han fikk en kuttskade i pannen, sier operasjonsleder André Kråkenes i Oslo politidistrikt til NTB.

Demonstranten er nå anmeldt for ikke å etterkomme pålegg fra politiet, og for å ha satt seg til motverge. En annen demonstrant ble bortvist fra stedet.

Les også
Pegida marsjerer igjen
Les også
Tusener deltok i Pegida-marsj i Dresden
Les også
Den anti-ekstreme muslimenThee-Yezen Al Obaide
Les også
Norsk-lignende flagg i Pegida-demonstrasjoner
Les også
Norsk Pegida-leder fratatt deltidsjobben