RAPPORT KRITISERES: Daglig leder Ingeborg Rasmussen i Vista Analyse overleverte mandag evalueringen om sexkjøpsloven til Justis- og beredskapsdepartementet.

Sexkjøp-rapport overbeviser ikke flertallet

Høyre, Frp og Venstre er ikke helt overbevist om at sexkjøpsloven bør beholdes, selv om evalueringen viser at det har blitt mindre prostitusjon enn før loven kom.

– Vi skal studere evalueringen nøye, men evalueringen svarer ikke på det viktigste spørsmålet for oss: Om forholdene for de prostituerte er blitt tøffere eller ikke, sier Venstre-politiker Sveinung Rotevatn til Dagen.

Sammen med Høyre og Fremskrittspartiet sikrer Venstre foreløpig et flertall på Stortinget for å fjerne sexkjøpsloven fra 2009 som forbyr folk å kjøpe seksuelle tjenester.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mandag slo imidlertid den ferske evalueringen av loven, utført på oppdrag fra regjeringen, fast at prostitusjonen i Norge trolig er redusert med 20-25 prosent etter at loven trådte i kraft.

Sexkjøpsloven må bestå, mener KrF-Ropstad

Færre prostituerte

Ifølge utredningen er det nå lavere etterspørsel, færre bakmenn, færre prostituerte, og trolig er omfanget av menneskehandel redusert.

Videre finner forskerne ingen indikasjoner på at volden og truslene mot prostituerte reelt sett har økt som følge av loven.

Det punktet er flere politikere Dagen har snakket med, skeptisk til.

Savner vold-forskning

Rotevatn understreker at det er vanskelig å måle økning i volden, og peker på at prostituerte selv opplever seg mindre trygge enn før loven kom.

Venstre-politiker Iselin Nybø forventer at regjeringen i arbeidet med en ny stortingsmelding vil undersøke grundigere hvordan forholdene nå er for de prostituerte.

Oslo-ordfører for lov

Høyre-veteranene Oslo-ordfører Fabian Stang og byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland, sa tirsdag at de vil beholde sexkjøpsloven.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg er redd for at oppheving av loven sender et signal om at menneskehandel er ok, sier Stang til Dagbladet.

Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise er helt uenig.

– Jeg syns at argumentasjonen til Stang og Berger er ganske snodig. For det første er det ikke noe nytt i denne evalueringsrapporten, og i tillegg er den usikker i så og si alle konklusjonene sine, sier Riise til Dagbladet.

– Sexkjøp er ikke galt

I mars skrev han en rapport for tankesmien Civita om hvor vidt Norge trenger en ny prostitusjonspolitikk.

Der konkluderte Riise med at «kriminaliseringslinjen først og fremst rammer de prostituerte» og argumenterer for å fjerne forbudet mot kjøp av sex.

Han støttes av lederne for Unge Venstre og Fremskrittspartiets Ungdom, og av stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (H).

Lunde mener hele premisset for sexkjøpsloven er feil.

– Loven og rapporten er bygget på premisset om at kjøp av sex og seksuelle tjenester er uønsket. Det er jeg uenig i, sier Lunde til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Høyre avventer

Andre Høyre-politikere på Stortinget som Dagen har snakket med, vil derimot ikke slå fast fortsatt støtte til å fjerne sexkjøpsloven.

– Nå skal Høyre ha saken til høring i partiorganisasjonen og deretter skal regjeringen legge frem sin vurdering. Jeg avventer disse vurderingene før jeg konkluderer, sier Arve Kambe (H), leder for Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Linda Helleland (H) er enig, og understreker at «det er selvsagt behov for å vurdere saken i lys av våre forpliktelser i Sundvollen-erklæringen.»

KrF krever svar

I samarbeidsavtalen med KrF og Venstre slår regjeringen fast at etter evalueringen skal det legges fram en stortingsmelding.

KrF-leder Knut Arild Hareide krever et klart nei til sexkjøp fra regjeringen.

– Vi var enige om en evaluering. Men samarbeidsavtalen har ikke stor verdi hvis ikke regjeringen evner å lytte til så tydelige råd, sier Hareide til Vårt Land.

Frp vurderer

Per Sandberg (Frp) står fast på kravet om å fjerne sexkjøpsloven.

– Politikken kan ikke styres etter rapporter. Frp har gått til valg på å fjerne loven, sier Sandberg til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Andre Frp-ere på Stortinget er mer avventende.

– Mange av konklusjonene er beheftet med usikkerhet. Hverdagen til de prostituerte er av betydning, og det er ting som tyder på at den er blitt atskillig verre nå i etterkant av forbudet, sier Bente Thorsen.

Mot menneskehandel

Nå skal stortingsgruppen se grundig på innspillene og konklusjonene i evalueringen.

– Men vi vil også se bredere på hele saksfeltet, sier Åse Michaelsen (Frp).

Hun understreker at partiets mål er å få bort menneskehandelen, den organiserte kriminaliteten og prostitusjonen i kjølvannet av dette.

– Da må vi gjøre flere ting på en gang, og da er sexkjøpsloven bare en del av dette, sier Michaelsen.

fakta Evalueringen

Etterspørselen etter prostituerte er redusert som følge av sexkjøpsloven, slik at det er blitt kjøpers marked.

Kundene har dårligere tid, er mer stresset og ønsker å bli raskere ferdig enn tidligere.

Prisen er blitt noe lavere, og færre unge menn kjøper sex.

Kilde: Evaluering av forbudet mot kjøp av seksuelle tjenester, Vista Analyse

Les også
Sexkjøpsforbudet bør bestå
Les også
Meiner sexkjøp, cannabis og aktiv dødshjelp bør vere lovlegLiberalisme
Les også
KrF ber regjeringen lytte til sexkjøpsdebatt i Europa
Les også
- Prostituerte blir selv menneskehandlere
Les også
KrF vil slåss for å beholde forbud mot sexkjøp
Les også
Venstre vil presse regjeringen på sexkjøpsloven
Les også
Seks av ti støtter sexkjøp-forbudet