Venstre vil presse regjeringen på sexkjøpsloven

I juni neste år skal en vur­de­ring av den fem år gamle sex­kjøps­lo­ven være klar. Venst­re mener loven må opp­he­ves.

For­bu­det mot kjøp av sek­su­el­le tje­nes­ter ble inn­ført i 2009 av den rødgrøn­ne re­gje­rin­gen. Ver­ken Høyre, Frp eller Venst­re støt­tet inn­fø­rin­gen av loven, men disse par­ti­ene har nå fler­tall på Stor­tin­get.

Re­gje­rin­gen har gitt sel­ska­pet Vista Ana­ly­se AS opp­dra­get med å eva­lu­ere loven. Eva­lu­e­rin­gen vil danne grunn­la­get for en stor­tings­mel­ding. Venst­re er imid­ler­tid redd for at eva­lu­e­rin­gen hav­ner i en skuff.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg håper re­gje­rin­gen våger å fore­slå å opp­he­ve sex­kjøps­lo­ven. Dette er en vel­dig vik­tig sak for oss, sier Venst­re-re­pre­sen­tant Svein­ung Rote­vatn til Af­ten­pos­ten.

Bruke po­si­sjo­nen

- Der­som det ikke skjer noe fra re­gje­rin­gen, og det drar ut i det uen­de­li­ge, blir Venst­re nødt til å ta et ini­tia­tiv. Hvis vi ser at det er behov for å pres­se re­gje­rin­gen til å hand­le, vil vi bruke vår po­si­sjon i Stor­tin­get og frem­me egne for­slag, sier Rote­vatn.

KrF er i mot­set­ning til Venst­re mot­stan­der av å opp­he­ve for­bu­det mot kjøp av sex, men har gjen­nom sam­ar­beids­av­ta­len stilt seg bak en eva­lu­e­ring.

Høy­res par­la­men­ta­ris­ke leder Trond Helle­land mener det er mange ar­gu­men­ter for å opp­he­ve loven.

- Umid­del­bart etter at loven ble inn­ført, gikk gate­pro­sti­tu­sjo­nen ned, men nå kan det se ut som om den har tatt seg opp igjen. Dette viser at loven ikke har hatt øns­ket ef­fekt, sier Helle­land.

- Forby kjøp og salg

Om­fan­get av gate­pro­sti­tu­sjon i sen­trums­ga­te­ne i Oslo fikk i no­vem­ber Høy­res by­råds­le­der Stian Ber­ger Rø­s­land til å tenke i nye baner. Selv om han er kri­tisk til sex­kjøps­lo­ven, mener han det ikke gir me­ning å opp­he­ve den.

- Det vil i prak­sis åpne for full­sten­dig fri­slipp. Jeg har kom­met til at Stor­tin­get tvert imot må vur­de­re den andre yt­ter­lig­gå­en­de mu­lig­he­ten - å forby både kjøp og salg av sex, sa han til Dag­bla­det.

Les også
Biskop ber prester snakke om sexFagkonferanse om ungdomFagkonferanse om ungdom
Les også
Kvinner fra Nord-Korea blir sex-slaver i KinaTim A. Peters