Biskop ber prester snakke om sex

- Alle har jo sex før de gif­ter seg, slår biskop Halvor Nordhaug fast.

Hvor­for skal Kir­ken bry seg med sek­su­al­etikk? Og hva kan den bidra med inn i unge men­nes­kers hver­dag? Slike spørs­mål vil Arnt Johan Vist­nes og Liv-Hel­ga Fure ta opp under NLA-kon­fe­ran­sen « Mellom sekt og samfunn» fre­dag.

- Vi mener at Kir­ken ikke skal over­late sexvei­led­nin­gen til pro­gram­mer som Tre­kant og Jun­ta­fil. Vi har en vik­tig verdi­ba­sert vei­led­ning å komme med. Men ofte kan det opp­le­ves som et vans­ke­lig tema å ta opp på en god måte, ut­dy­per Fure, som er råd­gi­ver for tro­s­opp­læ­ring i Bjørg­vin bispe­døm­me.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vist­nes er pro­sjekt­le­der for Ung­doms­året i Bjørg­vin, et flagg­skip for bis­kop Halv­or Nord­haug. Der­med trek­ker Vist­nes like godt bis­pen med under in­ter­vju­et.

- Vi vil gjer­ne vite hva du har å si om dette, sier Fure mun­tert.

Bis­ko­pen blir ikke svar skyl­dig.

- Alle har jo sex før de gif­ter seg, slår han fast med glimt i øyet, før han ut­dy­per:

- Sex spen­ner jo fra kys­sing til sam­leie og ulike va­ri­an­ter mel­lom dette. Så spørs det hvor gren­sen skal gå. Tra­di­sjo­nelt har vi satt en ty­de­lig gren­se ved sam­leie, og det er det gode grun­ner for, slår Nord­haug fast.

Tror på ty­de­lig­het

Selv har Nord­haug er­fa­ring med at te­ma­et fen­ger. Når han har spørre­ti­mer blant ung­doms­skole­ele­ver er te­ma­et umu­lig å unngå.

- Da må en star­te der ung­dom er, og snak­ke di­rek­te. Jeg be­gyn­ner med å snak­ke om at sex hører sam­men med kjær­lig­het, og jeg går hardt ut mot one night stands og på­tvun­get sam­leie. Jeg tror på en ty­de­lig­het sær­lig over­for unge men­nes­ker. Det er ikke uten grunn at vi har en sek­su­ell lav­al­der. Her blir jeg både streng og auto­ri­tær, smi­ler Nor­haug som får støt­te fra sine med­ar­bei­de­re i til­nær­min­gen til emnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sam­leie er noe som hører til in­nen­for en for­plik­ten­de ramme mel­lom to voks­ne men­nes­ker som kan ta an­svar for hver­and­re, iføl­ge bis­ko­pen. Når alt dette er på plass for­sø­ker han å ut­le­de en ek­te­skaps­etikk.

- Da fal­ler mange av, med­gir han.

Rea­li­tets­ori­en­te­ring

Sex og sam­liv er et tema som iføl­ge tro­s­opp­læ­rings­pla­nen skal dek­kes av kon­fir­mant­un­der­vis­nin­gen. Vist­nes og Fure opp­le­ver at pres­ter og andre kan ha ulike pro­ble­mer når te­ma­et duk­ker opp.

- Ofte går vi ikke inn i dette te­ma­et som hele men­nes­ker, fordi det stik­ker så dypt hos oss. Det skal jo hel­ler ikke bli for pri­vat. Vi vil star­te en sam­ta­le om hvor­dan vi kan hånd­te­re dette best mulig. I til­legg tren­ger de fles­te av oss en rea­li­tets­ori­en­te­ring i for­hold til hvil­ken hver­dag ung­dom lever i, sier Fure og viser til sta­ti­stikk som ble inn­hen­tet i for­bin­del­se med Tre­kant.

Gruppe­press og al­ko­hol­va­ner på­vir­ker grense­set­tin­gen, og flere eks­pe­ri­men­te­rer enn før. Por­no­gra­fisk inn­hold set­ter stan­dar­den for unges sek­su­al­va­ner, og så mange som ni av ti mel­lom 12 og 18 år be­nyt­ter seg av porno. Nors­ke barn har den tvil­som­me æren av å være på por­no­top­pen i Euro­pa.

Hett tema

Det er ikke bare sta­ti­stik­ken som har for­and­ret seg. Kir­kens vei­led­ning innen sam­livs­etikk er et hett tema om dagen, og bis­kop Nord­haug kom­mer rett fra ar­beid med sam­livs­ut­val­get som nylig le­ver­te sin ut­ta­lel­se. Han mener den inne­hol­der en for­nuf­tig all­menne­tisk ar­gu­men­ta­sjon for at sek­su­ali­tet og kjær­lig­het fin­ner sine beste ram­mer in­nen­for et ek­te­skap.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Fler­tal­let an­be­fa­ler at en fast­hol­der krav om at or­di­ner­te eller vigs­le­de skal gifte seg og ikke leve i sam­bo­er­skap, kom­men­te­rer Nord­haug.

Unik og fan­tas­tisk

Mens pro­gram­mer som Jun­ta­fil og Tre­kant får kri­tikk for å over­late ung­dom til å finne ut av ting på egen hånd, mener Vist­nes og Fure at Kir­ken kan tilby noe mer.

- Vi har et men­neske­syn og verdi­syn som til­si­er at hvert en­kelt men­nes­ke er unikt og fan­tas­tisk slik det er. Du har fått en kropp å ta vare på og den er ikke løs­re­vet fra ånd og sjel. Du har an­svar for deg selv, og ingen har lov til å pres­se deg til noe du ikke vil.

- Er dette kon­kret nok for ung­dom?

- Vi må også være kon­kre­te, og kan gjer­ne snak­ke om de bi­bels­ke gren­se­ne. Men da må vi sam­ti­dig snak­ke om hvor­for de fin­nes. Bi­bel­kunn­ska­pen er svært lav blant unge i dag, og det er ikke noe ar­gu­ment i seg selv at det står i Bi­be­len. Vi øns­ker en sam­ta­le om hvor­dan vi kan gå litt inn i dette og spør hvor­for Bi­be­len sier det den sier, og selv­føl­ge­lig også hva den fak­tisk sier, sier Fure og leg­ger ikke skjul på at te­ma­et også rei­ser spørs­mål knyt­tet til bi­bel­syn og bi­bel­tolk­ning.

DAGEN

Fagkonferanse om ungdom

Arrangeres 14-15 mars, i regi av NLA Høgskolen.

Tema er Følg meg! - Ungdom mellom sekt og samfunn.

Bjørgvin bispedømme bidrar blant annet med seminar om sex-veiledning overfor ungdom.

I tillegg til seminar blir det fellessesjoner rundt tema som disippelskap, radikalisering, og psykisk helse blant ungdom.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fagkonferanse om ungdom