Kvinner fra Nord-Korea blir sex-slaver i Kina

Det er blitt vanskeligere å flykte fra Nord-Korea etter at Kim Jong-un kom til makten. Både kinesiske og nordkoreanske myndigheter strammer grepet. Verst går det ut over de kvinnelige flyktningene.

Grytidlig lørdag morgen fikk Tim A. Peters, leder i Helping Hands Korea, tekstmeldingen han lengtet etter: Syv nordkoreanere som i ti dager har vært på flukt gjennom Kina og Laos, hadde kommet frem til trygghet i Thailand.

- Dette var utrolig gledelig nytt. Vi kjenner til at andre nordkoreanske flyktninger som har forsøkt å komme seg ut av Kina, er blitt arrestert, sier Peters.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han vet så altfor vel hva de flyktet fra.

- En av dem var blitt fengslet i Nord-Korea bare fordi hun så på en sørkoreansk film. En annen hadde blitt sendt i eksil med familien i et øde område der det nærmest var umulig å overleve. En tredje var blitt solgt som «brud» av menneskehandlere i Kina.

Gruppen på syv fikk hjelp av «The Underground Railroad», et uformelt nettverk av trygge hus og gode hjelpere som legger til rette for at nordkoreanere på flukt skal komme seg i sikkerhet. Mange av hjelperne er kristne kinesere med koreansk bakgrunn, og mange tar store personlige sjanser. Å hjelpe nordkoreanere på flukt er nemlig forbudt i Kina.

Strammer inn

Tim Peters er i Norge som Stefanusalliansens gjest i forbindelse med årets søndag for forfulgte kristne. Tirsdag kveld gikk han i fakkeltog i Bergen sentrum. Tidligere på dagen underviste han om Nord-Korea for studenter på NLA Høgskolen.

- Det finnes ingen respekt for menneskerettigheter i Nord-Korea, sa Peters og tegnet et dystert bilde av verdens mest undertrykkende regime. Korte glimt fra fangeleirer, tortur og matmangel dannet bakteppe for det som var dagens tema: Mennesker som setter livet på spill for å forsøke å flykte.

For de aller fleste går flukten over grenseelvene Tumen og Amnok. Etter at Kim Jong-un kom til makten er vaktholdet på nordkoreansk side strammet inn.

- Blant annet skifter de ut vaktene oftere enn før, for å hindre at vakter skal la seg friste til å ta imot bestikkelser fra flyktninger, sier Peters.

Tvangsretur

Selv om flyktningene klarer å ta seg over på kinesisk side av elvene, er de på ingen måte i trygghet. Kina anerkjenner ikke flyktningenes rett til beskyttelse og sender konsekvent tilbake alle som blir pågrepet. I Nord-Korea blir fluktforsøk sett på som landssvik og straffet svært hardt. De tvangsreturnerte flyktningene risikerer å bli torturert, sendt til fangeleirer og i noen tilfeller drept.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Kina er bekymret for at Kim Jong-un ikke skal klare å opprettholde stabiliteten i Nord-Korea. De frykter masseflukt hvis regimet skulle kollapse. Derfor vil de begrense sjansene til å flykte.

- Gjennom sin behandling av de nordkoreanske flyktningene bryter Kina en rekke internasjonale konvensjoner som de har forpliktet seg til, blant annet flyktningkonvensjonen, torturkonvensjonen og kvinnekonvensjonen, sier Peters.

At Kina møtes av massive protester fra EU, FN og andre hold, gjør lite inntrykk.

- De fleste land tør ikke ta skrittet fra protester til handling, for alle vil ha sin del av Kinas økonomiske fremgang, registrerer Peters.

Menneskehandel

På flukt i Kina er nordkoreanerne uten rettigheter. Mest sårbare er kvinnene. Mange av dem ender som ofre for menneskehandlere og tvunget til prostitusjon eller solgt som «bruder» til kinesiske menn som har problemer med å finne kinesisk ektefelle. Indirekte er de dermed også ofre for ettbarnspolitikken, fordi kvinneunderskuddet er blitt så stort på den kinesiske landsbygda at det har skapt et marked for kjøp og salg av kvinner.

Tim Peters kjenner til kvinner som er blitt solgt gjentatte ganger. Et av ofrene ble utsatt for gjengvoldtekt i landsbyen hun bodde da «ektemannen» forsvant.

- Overgriperne visste at hun var forsvarsløs og uten rettigheter. Hvis hun hadde søkt hjelp hos politiet, ville hun blitt returnert til Nord-Korea.

- Hva skjer med barna til disse kvinnene?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Så lenge moren er i Kina, er barna sammen med henne. Kina sender ikke barna til Nord-Korea hvis moren blir tvangsreturnert. Derimot ser vi at fedrene til disse barna ofte er lite interessert i å ta vare på dem. Derfor har vi startet små barnehjem, forteller Peters, som kritiserer kinesiske myndigheter for å handle mot bedre vitende i møte med de sårbare nordkoreanske kvinnene.

DAGEN

Tim A. Peters

Tim A. Peters har siden 1996 drevet Helping Hands Korea (HHK), et hjelpearbeid til støtte for nordkoreanere som har flyktet til Kina.

De nordkoreanske flyktningene lever i fare for å bli arrestert og tvangsreturnert.

I Nord-Korea blir fluktforsøk sett på som landssvik og straffet svært hardt.

Peters er en anerkjent menneskerettighetsaktivist, som har valgt å holde høy profil for å kunne tale flyktningenes sak.

Les også
- Omfattende og grove overgrep i Nord-Korea
Les også
Slik feirer de barnas dag i Nord-Korea