- Omfattende og grove overgrep i Nord-Korea

Re­gi­met i Nord-Ko­rea begår om­fat­ten­de og grove brudd på men­neske­ret­tig­he­te­ne, mener FN-grans­ke­re. I en­kel­te til­fel­le kan det være snakk om for­bry­tel­ser mot men­nes­ke­he­ten, mener de.

De la tirs­dag fram en rap­port som byg­ger på vitne­prov fra nord­korea­ne­re i eksil, blant dem tid­li­ge­re vok­te­re fra lei­rer for po­li­tis­ke fan­ger. En nord­kore­ansk di­plo­mat av­vi­ser an­kla­ge­ne, og sier EU og Japan i sam­rø­re med USA har po­li­ti­sert gransk­nin­gen av for­hol­de­ne.

Men rap­por­tø­re­ne er nåde­løse i sin dom.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- De kon­kre­te sa­ke­ne vi ha fått kjenn­skap til, er re­pre­sen­ta­ti­ve for et om­fat­ten­de møns­ter som kan ut­gjø­re sys­te­ma­tis­ke og grove brudd på men­neske­ret­tig­he­te­ne, blir det fram­holdt.

- Over­le­ven­de fra lei­re­ne er blitt ut­satt for ut­sul­ting og ube­skri­ve­li­ge over­grep, sier Michael Kirby som ledet gransk­nin­gen. Grans­ker­ne på­pe­ker at de ikke har fått be­sø­ke Nord-Ko­rea, og ut­ford­rer lan­dets le­de­re til å legge fram ma­te­ria­le som kan mot­be­vi­se på­stan­de­ne i rap­por­ten.

FN-grans­ker­ne mener det er svært vik­tig at nord­kore­ans­ke in­sti­tu­sjo­ner og tje­neste­menn blir stilt til an­svar for for­hol­de­ne som be­skri­ves i rap­por­ten. En­kel­te av disse for­hol­de­ne kan være så grove at de må be­teg­nes som for­bry­tel­ser mot men­nes­ke­he­ten, ble det sagt tirs­dag. (©NTB)