- Prostituerte blir selv menneskehandlere

De nigerianske kvinnene som selger sex på gata i Norge, er ofre for velorganiserte kriminelle organisasjoner, mener politiet. Samtidig blir flere prostituerte selv menneskehandlere.

- År­sa­ken er at en av de let­tes­te må­te­ne å komme ut av pro­sti­tu­sjo­nen på, er å frak­te over noen jen­ter selv. I flere saker er det pro­sti­tu­er­te kvin­ner som selv er blitt men­neske­hand­le­re, sier Ha­rald Bøh­ler til Dag­bla­det.

Han er leder for etter­forsk­nings­av­snit­tet ved sek­sjo­nen for or­ga­ni­sert kri­mi­na­li­tet i Oslo po­liti­dis­trikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kobles til kriminalitet

De fles­te ni­ge­ri­ans­ke kvin­ne­ne som job­ber på gata i Oslo og andre nors­ke byer, kom­mer via Spa­nia eller Ita­lia. Hver kvin­ne må be­ta­le rundt 400.000 kro­ner for å bli frak­tet til Euro­pa, og pen­ge­ne må se­ne­re til­bake­be­ta­les til bak­men­ne­ne.

- Vi har sett tette bånd mel­lom nar­ko­ti­ka og pro­sti­tu­sjons­mil­jø­et, og vi har også sett pro­sti­tu­er­te fra Ni­ge­ria i Norge som har vært in­volvert i tap­ping av mini­ban­ker, ty­ve­ri av lomme­bø­ker og annet, sier Bøh­ler.

- Stigmatiserende

Flere av kvin­ne­ne ble opp­rin­ne­lig fris­tet med løf­ter om jobb, stu­di­er, ek­te­skap og nye mu­lig­he­ter i Euro­pa og opp­le­ver at det å snak­ke med po­li­ti­et i Norge, kan gå ut over fa­mi­li­en i hjem­lan­det.

Bøh­ler un­der­stre­ker over­for avi­sen at de ni­ge­ri­ans­ke kvin­ne­ne som kom­mer til Norge på denne måten, ikke har noe til fel­les med det norsk-ni­ge­ri­ans­ke mil­jø­et som er etab­lert her fra før.

- Norsk-ni­ge­ria­ner­ne har høy ut­dan­nel­se og er yr­kes­ak­ti­ve, og ser på dette som stig­ma­ti­se­ren­de, sier han.