Nettstedet legelisten.no har begynt å føre statistikk over hvilke leger som benytter seg av muligheten til å reservere seg. ILLUSTRASJONSFOTO

Nettsted publiserer leger som abort-reserverer seg

Nettstedet Legelisten.no har begynt å publisere informasjon om leger som er motstandere av abort, assistert befruktning, innsetting av spiral og utskriving av resept på p-piller.

- Vi har mot­tatt mange hen­ven­del­ser fra bru­ke­re som har etter­lyst in­for­ma­sjon om hvil­ke fast­le­ger som re­ser­ve­rer seg og hvil­ke som ikke gjør det, skri­ver Lege­lis­ten.no i en for­kla­ring.

Te­ma­et har tid­li­ge­re blitt vur­dert av nett­ste­det, men man valg­te da å ikke pub­li­se­re slike opp­lys­nin­ger av hen­syn til da­gens lov­re­gu­le­ring.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Over­for TV 2 ut­dy­per nett­ste­dets dag­li­ge leder Lars Haa­kon Sø­r­aas at myn­dig­he­te­ne ser ut til å ak­sep­te­re at leger re­ser­ve­rer seg, og at det der­for er i for­bru­ker­nes in­ter­es­se å ha til­strek­ke­lig in­for­ma­sjon til­gjen­ge­lig.

- Vi mener det er re­le­vant for pa­si­en­ter som vil finne en ny fast­le­ge. Der­for gjør vi dette til­gjen­ge­lig for alle. Vi har tatt et kraft­tak nå for å få tak i så kom­plett in­for­ma­sjon som mulig, sier Sø­r­aas.

Ons­dag hadde nett­ste­det in­for­ma­sjon fra bru­ke­re om to­talt 14 leger som har re­ser­vert seg. Nett­ste­det har for øvrig ingen åpen liste til­gjen­ge­lig hvor man kan se re­ser­va­sjons­le­ge­ne sam­let. Man må søke på hver en­kelt fast­le­ge for å finne ut om ved­kom­men­de har re­ser­vert seg eller ei.

Lov­end­ring i år

Da­gens lov­verk til­la­ter ikke fast­le­ger å re­ser­ve­re seg mot å hen­vi­se pa­si­en­ter til abort. Å nekte spi­ral eller andre typer pre­ven­sjon er også i strid med re­gel­ver­ket, un­der­stre­ket helse- og om­sorgs­mi­nis­ter Bent Høie (H) tid­li­ge­re denne må­ne­den.

Tirs­dag send­te han et for­slag til lov­end­ring ut på hø­ring. Han reg­ner med å kunne le­ve­re et en­de­lig for­slag til lov­end­ring til Stor­tin­get i løpet av høs­ten.

- Re­ser­va­sjons­mu­lig­he­ten vi nå sen­der på hø­ring, stram­mer ikke inn abort­lo­ven. Tvert imot. Den stram­mer inn prak­si­sen som har ek­sis­tert i strid med re­gel­ver­ket i mange år, sier Høie i en presse­mel­ding.

Høie fore­slår å gjøre kom­mu­ne­ne, som er fast­le­ge­nes ar­beids­gi­ve­re, plik­ti­ge til å opp­ly­se inn­byg­ger­ne om hvil­ke leger som re­ser­ve­rer seg mot å hen­vi­se pa­si­en­ter til abort. Sam­ti­dig får kom­mu­ne­ne an­svar for å sikre at det er fast­le­ger i lo­kal­sam­fun­net som ikke re­ser­ve­rer seg. Det in­ne­bæ­rer at kom­mu­ne­ne kan nekte fast­le­ger å re­ser­ve­re seg.

Skep­sis

Høie mener si­tua­sjo­nen blir bedre for kvin­ner som øns­ker abort, ved at de slip­per å møte leger som har re­ser­vert seg. Men han leg­ger over­for NRK ikke skjul på at ut­fal­let kan bli ulik prak­sis rundt om­kring i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Noen kom­mu­ner vil kunne si nei til re­ser­va­sjons­ret­ten fordi de po­li­tisk ikke øns­ker det. I andre kom­mu­ner vil man gjøre det fordi man mener det ikke er et godt nok til­bud, ved at det for ek­sem­pel ikke er nok fast­le­ger til å iva­re­ta dem som øns­ker å skif­te, sier Høie.

Nest­le­de­ren i helse­ko­mi­te­en på Stor­tin­get, Kjer­sti Toppe (Sp), støt­ter Høies for­slag, men hun håper det ikke ender med sta­di­ge om­kam­per i kom­mune­sty­re­ne.

- Jeg synes det er en tendens til å drive hekse­jakt på en­kelt­le­ger, og hvis dette skal fort­set­te ute i kom­mu­ne­ne, så synes jeg det er en lite ver­dig måte å løse denne saken på, sier Toppe. (©NTB)

Les også
- Ulovlig reservasjonspraksis
Les også
Varierende kristen veiledning om prevensjon
Les også
- Kristne bidrar til høye aborttallHefte om ufødt liv
Les også
Retten til å være ønsket
Les også
Ap vil kartlegge fastleger som nekter prevensjon
Les også
Abort etter uke 22 blir forbudt
Les også
Dropper å reservere segReservasjonsrett