Torgeir Micealsen (Ap) (t.v.) stilte spørsmål om reservasjonsrett for fastleger til helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i spørretimen på Stortinget i november i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Ap vil kartlegge fastleger som nekter prevensjon

Ber helse­mi­nis­ter Bent Høie (H) stram­me opp kom­mu­ner med fast­le­ger som nek­ter pa­si­en­te­ne pre­ven­sjon av sam­vit­tig­hets­grun­ner.

- Det hol­der ikke å slå fast at en slik prak­sis stri­der mot re­gel­ver­ket eller hen­vi­se pa­si­en­te­ne til selv å klage. Helse­mi­nis­te­ren må selv ta af­fæ­re, sier Ar­bei­der­par­ti­ets Tor­geir Micael­sen til NTB.

Af­ten­pos­ten for­tal­te denne uka om to leger i Bø i Tele­mark som re­ser­ve­rer seg mot å sette inn spi­ral hos sine pa­si­en­ter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Høie slo fast at dette er i strid med re­gel­ver­ket, men Micael­sen mener helse­mi­nis­te­ren må gjøre mer.

- Han bør in­stru­ere lan­dets fyl­kes­menn om å kart­leg­ge hvil­ke fast­le­ger dette gjel­der og sørge for å følge dette opp med kom­mu­ne­ne. All­menn­le­ger på opp­drag fra det of­fent­li­ge kan ikke være etisk og mo­ralsk pri­vat­prak­ti­se­ren­de, sier Micael­sen, som er nest­le­der i Stor­tin­gets helse- og om­sorgs­ko­mité.

(©NTB)

Les også
- Fastleger kan ikke nekte pasienter prevensjon
Les også
Ingen reservasjon mot prevensjon