- Fastleger kan ikke nekte pasienter prevensjon

Det er i strid med re­gel­ver­ket der­som fast­le­ger nek­ter å sette inn spi­ral eller skri­ve ut annen pre­ven­sjon, sier helse­mi­nis­ter Bent Høie (H).

Han fast­slår dette etter at det er blitt kjent at tre leger ved Bø lege­sen­ter i Tele­mark har ulike re­ser­va­sjo­ner, skri­ver Af­ten­pos­ten. Én av le­ge­ne vil ikke hen­vi­se pa­si­en­ter til abort, mens to ikke vil sette inn spi­ral.

Å nekte å sette inn spi­ral er ikke lov, og det kom­mer hel­ler ikke til å bli det, fast­slår Høie.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Dette er i strid med re­gel­ver­ket, både sånn som det er i dag og sånn som det kom­mer til å bli.

Per i dag har leger hel­ler ikke rett til å mot­set­te seg å hen­vi­se til abort, men dette kan bli til­latt etter at Sol­berg-re­gje­rin­gen inn­gikk en av­ta­le med Kris­te­lig Folke­par­ti om å endre re­gel­ver­ket.

- Denne re­ser­va­sjons­ret­ten vil kun gjel­de abort, ingen form for pre­ven­sjon eller hen­vis­ning til as­sis­tert be­frukt­ning, un­der­stre­ker Høie.

Helse­po­li­tisk tals­kvin­ne i KrF, Olaug Bolle­stad, sier hun for­står at en­kel­te fast­le­ger vil re­ser­ve­re seg mot inn­set­ting av spi­ral.

- Noen av de spi­ra­le­ne fun­ge­rer etter at egget er be­fruk­tet. Da har man et syn der dette blir et liv-og-død-spørs­mål. Men dette er ikke en del av av­ta­len med Høyre og KrF, sier Bolle­stad.

(©NTB)

Les også
Ingen reservasjon mot prevensjon