- Kristne bidrar til høye aborttall

Bruk av prøverørsbefruktning og p-piller er noe av det pastor Torkild Masvie utfordrer i det ferske heftet «Elsket av Gud - fra en celle stor».

Hef­tet kom som inn­stikk i Dagen og Vårt Land på fre­dag.

- Det har gått opp for meg at tin­ge­ne som tas opp i hef­tet, ikke blir un­der­vist om for det nors­ke kris­ten­fol­ket. Det er en for­tvi­let si­tua­sjon. Pro­ble­met er stort, og det brer seg, sier Tor­kild Masvie.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ho­ved­pas­to­ren i Mes­sias­kir­ken, som er til­slut­tet Den Lu­thers­ke Kirke i Norge, for­tel­ler at han har til­budt flere andre å være med­ut­gi­ve­re, men disse har nøyd seg med å være råd­gi­ve­re.

I pro­ses­sen har han råd­ført seg med både teo­lo­ger og leger.

På nett: Her kan du laste ned heftet

Pro­vo­se­ren­de

Ut fra en prin­si­pi­ell be­to­ning av at livet star­ter ved unn­fan­gel­sen, og at det be­fruk­te­de egget har fullt men­neske­verd, pro­ble­ma­ti­se­rer han blant annet prøver­ørs­be­frukt­ning og p-pil­ler.

Hvis det står mel­lom mo­rens og fos­te­rets liv, mener han det ikke er opp­lagt at abort er den rik­ti­ge løs­nin­gen.

«Skul­le ikke dette være et kall til krist­ne for­eld­re om å gi sitt liv for sine barn?» spør han.

Hef­tet vil pro­vo­se­re mange, spår pas­tor Tho­mas Bjerk­holt i Trond­heim Fri­kir­ke, som har gitt det sin «var­mes­te an­be­fa­ling». Også Masvie reg­ner med re­ak­sjo­ner, men ser et an­svar i å vekke folk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Kris­ten­fol­ket bi­drar til at de høye abort­tal­le­ne all­tid er mye høy­ere enn vi ser. Fordi så­pass mange krist­ne bru­ker prøver­ørs­tek­no­lo­gi­en, så bi­drar kris­ten­fol­ket til høye abort­tall, sier han.

Be­grun­nel­sen hans er at prøver­ørs­be­frukt­ning som regel in­ne­bæ­rer å be­fruk­te flere egg.

Størs­te synd

Fram­over mener han det er av­gjø­ren­de at disse te­ma­ene blir tatt opp i for­kyn­nel­se og un­der­vis­ning. Inn­tryk­ket hans er at dette skjer i for­svin­nen­de liten grad. Han mener krist­ne må få mye kla­re­re be­skjed.

- Det er løg­nen som dre­per. Man tar livet av noen fordi man ikke skjøn­ner at det er det man gjør, sier han.

For Masvie hand­ler saken dy­pest sett om bi­bel­tro­skap. Men han er­kjen­ner at ikke alle vil være enige med ham. Han sam­men­lik­ner dette med uenig­he­ten som råder for ek­sem­pel om ho­mo­filt sam­liv.

- Å kaste barna våre i søpla er vel­dig galt. Jesus sier at det vi har gjort mot en av hans mins­te små, det har vi gjort mot ham. Ingen er mind­re enn den som er en celle stor, sier Masvie.

Ut­ford­rer le­de­re

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I hef­tet be­kjen­ner pas­to­ren at han selv har gitt «veik vei­led­ning i egne sam­men­hen­ger, og har vært ube­visst med­skyl­dig i at flere barn kan ha mis­tet livet» på grunn av det han har sagt om pre­ven­sjons­me­to­der.

- Ingen synd er så stor at det ikke fin­nes til­gi­vel­se for den, hel­ler ikke det å ta livet av uskyl­di­ge. Men det fin­nes ingen andre løs­nin­ger enn å gjøre bot. Al­ter­na­ti­vet er å for­her­de seg, sier pas­to­ren.

Han mener slike spørs­mål er blitt ta­bu­er i kris­ten sam­men­heng og kal­ler krist­ne le­de­re til an­svar.

- Pres­ter, or­ga­ni­sa­sjons­le­de­re og me­nig­hets­le­de­re tvin­ges til å ta stil­ling til hva de skal gjøre. De står an­svar­lig over­for Gud, sier han.

Bi­belsk ar­gu­men­ta­sjon

Mange kirke­sam­funn og krist­ne or­ga­ni­sa­sjo­ner står sam­men bak or­ga­ni­sa­sjo­nen Men­neske­verd, som job­ber med slike spørs­mål. Masvie ser imid­ler­tid behov for å sup­ple­re det denne or­ga­ni­sa­sjo­nen dri­ver med.

- De er ikke ty­de­li­ge når det gjel­der li­vets ukren­ke­lig­het, sier Masvie.

Han viser til at or­ga­ni­sa­sjo­nen på sin hjemme­side lar to stem­mer komme til orde i synet på prøver­ørs­be­frukt­ning. Selv om han synes or­ga­ni­sa­sjo­nen gjør en «fan­tas­tisk jobb», sav­ner han bi­belsk ar­gu­men­ta­sjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Slik jeg opp­fat­ter det, er Men­neske­verd en or­ga­ni­sa­sjon som ar­gu­men­te­rer all­menne­tisk inn i den of­fent­li­ge de­bat­ten. Men det er behov for å ar­gu­men­te­re bi­belsk over­for kris­ten­fol­ket, sier han.

Ge­ne­ral­sek­re­tær Liv Kjer­sti S. Tho­re­sen i Men­neske­verd fikk spørs­mål om å kom­men­te­re ut­spil­let fra Masvie, men svar­te at hun ikke hadde an­led­ning til dette søn­dag.

Les Da­gens le­der­ar­tik­kel: La livet få for­kjørs­rett

Dagen

Hefte om ufødt liv

«Rett på sak-veiledning til kristne om livets begynnelse, om bruk av spiral, abort, prøverørsbefruktning og mer» heter det i presentasjonen av heftet «Elsket av Gud - fra en celle stor»

Heftet er skrevet av Torkild Masvie, men også pastor Thomas Bjerkholt og lege Inger Lund Thorsen har bidratt

Les også
La livet få forkjørsrett