Abort etter uke 22 blir forbudt

17 foster som var gamle nok til å leve er blitt abortert i Norge siden 2001.

Tall fra Folke­helse­in­sti­tut­tet viser at 17 fost­re ble abor­tert i uke 22 og 23 mel­lom 2001 og 2011. Nå skal loven end­res slik at abort blir ab­so­lutt for­budt etter uke 22.

Ingen abor­ter har blitt gjen­nom­ført etter uke 22 siden 2011, men prak­si­sen skal nå lov­fes­tes, mel­der NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Prak­si­sen ble end­ret etter at jord­mød­re ved Oslo uni­ver­si­tets­syke­hus Riks­hos­pi­ta­let i mai 2011 vars­let le­del­sen ved syke­hu­set om at det var fore­tatt abort av et friskt fos­ter, nes­ten seks må­ne­der ut i svan­ger­ska­pet. Syke­hu­set fryk­tet at det var be­gått et lov­brudd og vars­let Helse­di­rek­to­ra­tet.

An­sat­te ved føde­av­de­lin­gen på Riks­hos­pi­ta­let rea­ger­te på at de måtte fore­ta slike sen­abor­ter sam­ti­dig som de ar­bei­det med pre­ma­tu­re føds­ler.

So­sia­le grun­ner

Kvin­ne­ne fikk inn­vil­get abor­te­ne av det som kal­les so­sia­le grun­ner. De kan ha blitt gra­vi­de som følge av in­cest eller vold­tekt, eller ha vært psy­kisk syke.

Stats­sek­re­tær i Helse- og om­sorgs­de­par­te­men­tet, Anne Grethe Er­land­sen (H), sier til NRK at abort ikke skal skje på fost­re som har mu­lig­het for å kunne leve.

- Et for­slag til ny for­skrift blir snart sendt ut på hø­ring. Det å abor­te­re fost­re som er leve­dyk­ti­ge stri­der mot abort­lov­giv­ning og hvor­dan vi mener den skal prak­ti­se­res, sier Er­land­sen.

Bak­grun­nen for sen­abor­te­ne har vært at loven har vært uklar. I merk­na­de­ne til abort­lo­ven blir 22. svan­ger­skaps­uke nevnt som en vei­le­den­de gren­se.

Den sen­tra­le klage­nemn­da for abort har lagt til grunn at leve­dyk­tig­het for fost­re opp­står etter ut­gan­gen av svan­ger­ska­pets 24. uke.

Etter at saken ble kjent satte Helse­de­par­te­men­tet ned en uav­hen­gig eks­pert­grup­pe som har vur­dert abort­lo­ven. Grup­pen le­ver­te sin rap­port i sep­tem­ber 2013, og de slår fast at det har vært både be­ty­de­li­ge ulik­he­ter og uklar­he­ter i hvor­dan loven for­stås og prak­ti­se­res. Eks­per­te­ne an­be­fa­ler at den ab­so­lutt siste dagen et fos­ter kan bli abor­tert, er etter 21 uker og 6 dager i mors liv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skep­tis­ke gy­ne­ko­lo­ger

Leder i Norsk gy­ne­ko­lo­gisk for­ening, over­lege Knut Hord­nes, sa før jul til NTB at de er skep­tis­ke til en ab­so­lutt gren­se i uke 22.

Norsk gy­ne­ko­lo­gisk for­ening på­pe­ker at kvin­ner iføl­ge abort­lo­ven har rett til abort ut fra spe­si­fik­ke kri­te­ri­er inn­til fos­te­ret antas å være leve­dyk­tig. For­enin­gen hev­der at Helse­di­rek­to­ra­tet ikke kan av­gren­se denne re­ge­len og sette én ukes skil­le mel­lom øvre abort­gren­se og det ny­fød­tav­de­lin­ger prak­ti­se­rer som nedre gren­se for leve­dyk­tig­het.

Knut Hord­nes mener det «i helt spe­si­el­le til­fel­ler» kunne fore­tas abor­ter etter 22 uker.

Som ek­sem­pel nev­ner han til­fel­ler der det blir på­vist al­vor­li­ge kro­mo­som­feil som vil føre til at fos­te­ret dør se­ne­re i svan­ger­ska­pet eller umid­del­bart etter fød­se­len.

- So­sia­le grun­ner må være eks­tremt tunge for å fore­ta abort så sent, sier Hord­nes.

Les også
Alle liv er like verdifulle
Les også
Claire overlevde en abort