Sørgende ved kisten til en av de fire rabbiene som ble drept i terroranrepet mot en synagoge i Jerusalem i november. Foto: AFP / GALI TIBBON / NTB Scanpix

Møter ondskapen med kjærlighet

Enkene etter de fire jødiske rabbiene som ble drept i en synagoge i Jerusalem sist tirsdag, ber jøder over hele verden å møte ondskapen med kjærlighet og tilgivelse.

Reaksjonene har vært sterke etter at to palestinske terrorister tok seg inn i en synagoge i bydelen Har Nof i Jerusalem tidlig om morgenen 18. november og drepte fire rabbier som var i bønn.

En politimann ble også drept og åtte andre personer ble skadet i angrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Regjeringen Netanyahu kaller det som har skjedd en religiøs krig, og har trappet opp sikkerheten og tallet på politifolk i Jerusalem for å hindre gjentakelse av udåden.

Andre har tatt til orde for forsoning mellom jøder og muslimer for å forhindre flere drap og hevnaksjoner fra de to partene.

Nåde

I et budskap i anledning sabbaten etter drapene på de fire drepte rabbiene, vender enkene seg til jøder både i Israel og over hele verden og ber dem møte ondskapen med godhet.

– Vi gråter og er sønderknuste over blodet til våre ektemenn. På våre kjæres vegne ber vi jøder over hele verden å stå sammen og vise medlidenhet og nåde fra Den høyeste. Vi må vise kjærlighet og omtanke for hverandre både personer imellom og mellom grupper innen det jødiske folk. Vi ber alle og enhver å ransake seg selv og gjøre denne sabbaten til en dag der vi uttrykker kjærlighet til hverandre, og en dag der vi avstår fra å snakke nedsettende om og kritiserer andre, skriver de fire enkene.

Nok med smerte

De mener en slik reaksjon vil ære de avdøde ektemennene som ble myrdet fordi de trodde på Gud.

– Gud våker over oss og ser vår smerte, og han skal tørke bort våre tårer og erklærer: «Nok med smerte og sorg!» Og vi skal vitne om den salvede som kommer, og han kommer snart i vår tid. Amen, Amen, står det i budskapet som er underskrevet av enkene Chaya Levine, Breine Goldberg, Jakova Kupinsky og Bashi Twersky.

Vis nåde

I en kommentar på det jødiske nettstedet aish.com skriver Sara Debbie Gutfreund fra USA at enkene etter de fire myrdede rabbiene rekker ut en nådens hånd midt i sorgen.

– Midt i sin sorg er det dette de fokuserer på. Ikke på sin egen smerte og de tomme stolene øverst ved sabbatsbordet. Nei, med knuste hjerter vender de seg til jøder over hele verden. Vis kjærlighet, gi, bygg, bruk sabbaten til å helbrede sårene. Dette er en skatt som Gud har gitt oss – å vise nåde – og å gjøre det gode. Det betyr ikke bare å være takknemlig. Det innebærer at vi selv i de verste stunder er vi i stand til å se håp. Vi klarer å se det gode, lyset som fremdeles er rundt oss. Det er det disse utrolige enkene gjør, skriver Gutfreund.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kjærlighet

I en kommentar på Facebook er sosialkurator i Bergen kommune, Knut Nygaard, imponert over de fire enkene som ikke vil gjengjelde det vonde med samme mynt.

– Disse enkene ber alle israelitter å sette av sabbaten til å vise betingelsesløs kjærlighet – kjærlighet som bryter grenser, som bygger alt annet enn hat, skriver Nygaard.

Han viser til hvor lett det er å gjengjelde vondt med vondt, og ber folk tenke etter hvor mye vanskeligere og krevende det er å hente fram kjærlighet under slike lidelser.

– Det å hakke hverandre i stykker, krever sitt og er heldigvis ikke det nærliggende for de fleste av oss. Men det å hente fra alternative gjengjeldelser ligger heller ikke for oss. Greier enkene å budbære dette inn i nasjonen Israel, så har de fremvist et sinnelag for nasjonens barn som vil komme til å gi belønning på lang sikt. Det gir mennesket og nasjonen verdighet, skriver Nygaard.

Les også
Fem døde etter terrorangrep i synagoge i Jerusalem
Les også
– Prekær situasjon i Øst-Jerusalem
Les også
Frykter terroraksjon blir starten på ny intifada
Les også
Israel vil la folk bære våpen i selvforsvar
Les også
Regjeringen sier ja til å gi Israel status som nasjonalstat for jøder