Fire israelske jøder ble drept og åtte ble såret da to palestinere angrep Kehillat Bnei Torah-synagogen i et ultra-ortodoks nabolag i Vest-Jerusalem tirsdag. Begge angriperne ble skutt og drept av israelsk politi (bildet). Foto: Reuters / NTB scanpix

Frykter terroraksjon blir starten på ny intifada

Terroraksjonen mot en synagoge i Vest-Jerusalem, der fire jøder ble drept og åtte ble såret, kan bli starten på en ny intifada, frykter Midtøsten-forskere.

De fire som ble drept hadde alle dobbelt statsborgerskap, tre av dem var amerikansk-israelske og den fjerde var britisk-israelsk.

Angriperne Ghassan og Udai Abu Jamal brukte pistol og kjøttøks under angrepet, før de selv ble skutt og drept av israelsk politi. De to var fettere og kom fra Jabal Mukaber, en bydel i det israelsk-okkuperte Øst-Jerusalem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den sekulære, venstreorienterte gruppen Folkefronten for Palestinas frigjøring (PFLP) har tatt ansvaret for terroraksjonen, som hylles av andre militante, palestinske grupper som Hamas og Islamsk hellig krig.

Synagoge-angrep: Tre amerikanere og en brite drept

Kan bli starten

Palestinernes president Mahmoud Abbas tar avstand fra terroraksjonen mot synagogen, men anklages selv av Israels statsminister Benjamin Netanyahu for å ha et medansvar.

Det kan få alvorlige følger og i verste fall resultere i en ny palestinsk intifada, frykter Midtøsten-eksperter.

– Dersom Netanyahu legger skylden på palestinernes president Mahmoud Abbas, kan det bli starten på et nytt palestinsk opprør, sier Dag Henrik Tuastad, som tidligere i år utga boken «Palestinske utfordringer».

Les: Frykt og sinne etter synagoge-angrep

Sikkerhetssamarbeid

Professor Hilde Henriksen Waage er enig og viser til at palestinske sikkerhetsstyrker hittil har samarbeidet tett med Israel om å holde radikale grupper og ungdommer i sjakk.

– Nå blir det enda vanskeligere for Abbas å legitimere et slikt samarbeid. Hvordan kan man forvente at palestinerne skal samarbeide med den israelske hæren, når den israelske regjeringen sier at det er palestinske myndigheter som har ansvaret for disse urolighetene, sier hun til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hardhendt svar

Netanyahu varslet «et hardhendt svar» på tirsdagens terroraksjon, og israelske soldater rykket tirsdag inn i bydelen de to angriperne kom fra.

Utenriksminister Børge Brende (H) advarer Israel mot å trappe opp konflikten.

– Jeg har selvsagt forståelse for at Israel tar de skritt som er nødvendig for å ivareta egen sikkerhet, men regjeringen ber samtidig om at Israel viser størst mulig tilbakeholdenhet, sier Brende til NTB.

Maktesløse

Waage karakteriserer utviklingen som ny og farlig og mener at Israel langt på vei står maktesløs overfor opptøyene og voldsaksjonene som har preget Jerusalem siden sommerens israelske militæroffensiv mot Gazastripen.

– I Jerusalem står den israelske regjeringen maktesløs overfor en stor palestinsk befolkning som de verken kan mure inn eller putte i fengsel. Israelere og palestinere går om hverandre, så det er faktisk ikke mulig å kontrollere dette, sier hun.

Les også: Bussjåfør funnet hengt i Jerusalem

Les også
Tre amerikanere og brite drept i synagoge-angrep