GJERNINGSMENNENE: En slektning av den ene palestineren som angrep synagogen i Jerusalem tirsdag, viser fram bilder av gjerningsmennene. Uday (t.v.) og Ghassan Abu Jamal ble selv drept under angrepet. Foto: Ahmad Gharabli, AFP/NTB Scanpix

– Prekær situasjon i Øst-Jerusalem

– Vi har fått en tydelig betent situasjon knytta til hjertet av konflikten om territorium, nemlig området der jødene mener at en moské er bygd over restene av sitt tempel, sier Dag Henrik Tuastad, Midtøsten-ekspert og førstelektor i Midtøstenstudier ved Universitetet i Oslo, til Dagen.

Tidligere i år ga Dag Henrik Tuastad ut boken «Palestinske utfordringer».

– Problemet i Øst-Jerusalem er at det ikke fins politi i de palestinske områdene, så der har det vært kaos i flere tiår. Israelerne går inn av og til, men sikkerhetssituasjonen der er prekær, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: – Tar til orde for etnisk rensing i Israel

Mangler politi

Tuastad peker på at det har vært ild under asken i Jerusalem helt siden sommerens kidnappinger og drap av både israelske og palestinske tenåringer.

Utover høsten har det vært påfølgende aksjoner. I det siste har situasjonen toppet seg med at jøder har forsøkt å be på Tempelplassen, som kontrolleres av palestinerne.

– Denne endringen av status quo har ført til et veldig sinne også blant palestinske muslimer og den palestinske ledelsen, sier Tuastad.

Han mener at den israelske regjeringen har et problem i at det den mangler partnere på palestinsk side.

– Hvordan skal de da greie å kontrollere den palestinske befolkningen på Vestbredden og Øst-Jerusalem? Paradokset er at det ikke er noe palestinsk sikkerhetspoliti i Øst-Jerusalem, slik sett kan du ikke klandre palestinske ledere på Vestbredden for annet enn at de ikke klarer å demotivere palestinere fra å gjennomføre aksjoner.

Organisert

– Nå oppfordrer Hamas til å fortsette å drepe jøder. Det bidrar vel ikke til fred i en spent situasjon?

– Nei, det kan man si. Det som har vært israelsk bekymring nå er om palestinske selvstyremyndigheter går ut og kritiserer Israels håndtering av krisen på al-Aqsa-platået.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den sekulære, venstreorienterte gruppen Folkefronten for Palestinas frigjøring (PFLP) har tatt ansvaret for terroraksjonen, som hylles av andre militante, palestinske grupper som Hamas og Islamsk hellig krig.

– Terroren minner om IS, med bruk av kniver og kjøttøks. Er det en sammenheng?

– Det er vanskelig å svare på. Man har sett jihadistgrupper som oppfordrer til aksjon i Jerusalem, så jeg forstår at spørsmålet blir stilt.

Tviler på intifada

Hvor vidt angrepet vil starte en tredje intifada, tror Tuastad avhenger av den israelske håndteringen av angrepet.

– Hvis man gjør palestinske myndigheter på Vestbredden ansvarlig, da kan det frata palestinske sikkerhetstyrker motivasjonen til å holde egen befolkning i sjakk.

Han tror imidlertid det skal veldig mye til for at et opprør kommer i gang på Vestbredden.

– Palestinske sikkerhetsstyrker der har vært veldig profesjonelle. Jeg tror man langt inn i den israelske regjeringen ser at en er avhengig av å samarbeide med de palestinske selvstyremyndighetene. Å gå inn og straffe dem nå virker på meg som en politikk som vil være lite sikkerhetsorientert av den israelske regjeringen. Så det tviler jeg på, sier Tuastad.

– Hvordan vil Israel reagere?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg tror de ikke har så mange verktøy igjen i sin verktøykasse. Historien viser at jo hardere tiltak man gjennomfører, jo tøffere motstand får man. Så de er litt fanget av denne retorikken. Å øke kontrollregimet og antall fengslinger, og slå hardere ned på demonstrasjoner, virker kanskje på kort, men ikke på lengre sikt. Du tar ikke bort misnøyen som situasjonen er et uttrykk for, sier Midtøsten-eksperten.

Les også
– Tar til orde for etnisk rensingFaye-Hansen
Les også
Frykt og sinne over synagoge-angrep
Les også
Rev huset til palestinsk angrepsmann
Les også
Tre amerikanere og brite drept i synagoge-angrep
Les også
Brende ber Israel vise tilbakeholdenhet