Mattilsynet innfører strengere kontroll av halalkjøtt

Islamsk Råd hev­der at mye av hal­al­kjøt­tet som sel­ges i Norge, enten er feil­mer­ket eller er smug­ler­kjøtt. Mat­til­sy­net vars­ler om­fat­ten­de kon­trol­ler på ny­året.

Mat­til­sy­net skal sam­ar­bei­de med Islamsk Råd om kon­trol­le­ne, skri­ver NRK.

- Ma­fia­en i kjøtt­bran­sjen lurer mus­li­mer. Kjøt­tet mer­kes «halal», uten at det er det. Det er dette vi nå skal rydde opp i, sier ge­ne­ral­sek­re­tær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Halal-mar­ke­det i Norge er i kraf­tig vekst, og i de tre førs­te kvar­ta­le­ne i år er det solgt 950 tonn av kjøt­tet. At kjøt­tet er halal betyr at slak­tin­gen skjer ved at dy­rets ho­ved­puls­årer i stru­pen kut­tes med ett kutt, og så mye blod som mulig tap­pes. I Norge må dy­re­ne be­dø­ves før blod­tap­pin­gen.

- Dette hand­ler om re­de­lig­het, folk skal være tryg­ge på at den maten de spi­ser ikke er noe annet enn det den utgir seg for, sier sek­sjons­sjef Randi Ed­vard­sen i Mat­til­sy­net. Hun opp­ly­ser at Mat­til­sy­net vil sjek­ke do­ku­men­ta­sjo­nen til virk­som­he­te­ne nøye.

Mat­til­sy­net an­meld­te i mai Nar­vik-be­drif­ten Ku­raas etter at det i mars ble fun­net opp­til 30 pro­sent svine­kjøtt i hal­al­kjøtt. (©NTB)

Les også
Halal-bot etter kyllinglureriHalalHalal
Les også
- Mus­li­mer har lenge blitt ført bak lyset av kjøtt­bran­sjen
Les også
Anmelder kjøttprodusent for svin i halalkjøtt