Halal-bot etter kyllinglureri

McDonald's i USA må betale 700.000 dollar til muslimer.

McDo­nald's og un­der­le­ve­ran­dø­ren Fin­ley's har gått med på å be­ta­le 700.000 dol­lar til mus­li­mer i De­troit-om­rå­det, skri­ver Cha­ris­ma News.

For­li­ket av­slut­ter et søks­mål mot en av bur­ger­kje­dens res­tau­ran­ter, som feil­ak­tig an­non­ser­te at maten de solg­te var til­be­redt i hen­hold til islams­ke kost­lo­ver.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En av to

Det var i sep­tem­ber 2011 at Ahmed Ahmed kjøp­te en kyl­lings­and­wich som i etter­kant viste seg å ikke være halal.

Iføl­ge Ah­meds ad­vo­kat er det bare to McDo­nald's-res­tau­ran­ter i USA som sel­ger halal-pro­duk­ter. Begge lig­ger i Dear­born, Michi­gan, som har et av de størs­te mus­lims­ke mil­jø­ene i lan­det.

Begge Dear­born-res­tau­ran­te­ne re­kla­me­rer med halal-god­kjen­te kyl­ling­pro­duk­ter, men iføl­ge søks­må­let solg­te en av dem ikke-halal-pro­duk­ter når det var tomt for halal.

Lege­sen­ter og mu­se­um

McDo­nald's og Fin­ley's sier i en ut­ta­lel­se at for­li­ket er til det beste for alle par­ter - selv om begge sel­ska­pe­ne har nek­tet å ta på seg skyld i saken.

Søks­må­let dek­ker til­bake­be­ta­ling av halal-mar­keds­før­te pro­duk­ter fra to McDo­nald's-res­tau­ran­ter fra sep­tem­ber 2005 og til for­ri­ge fre­dag. Siden det er umu­lig å fast­slå hvor mange kjøp dette in­ne­bæ­rer, har par­te­ne blitt enige om at pen­ge­ne skal gå til vel­de­dig ar­beid blant mus­li­mer i om­rå­det.

En siste hø­ring vil be­stem­me nøy­ak­tig for­de­ling av pen­ge­ne. Tro­lig vil rundt 275.000 dol­lar gå til lege­sen­te­ret Huda Cli­nic, 150.000 til Arab Ame­ri­can Na­tio­nal Museum, 230.000 til ad­vo­ka­ter og 20.000 til Ahmed Ahmed, skri­ver Cha­ris­ma News.

Ikke i Norge

I Norge er det ingen McDo­nald's-res­tau­ran­ter som til­byr halal-pro­duk­ter, opp­ly­ser McDo­nald's Norge til Dagen.

(Dagen)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Halal

Halal betyr tillatt, og er basert på muslimsk tradisjon.

I vestlige land brukes begrepet om islamske lover for mat, og spesielt islams slaktemetode.

For muslimer er det ikke tillatt å spise kjøtt som ikke er tiberedet etter halal-skikk. Det kan likevel tillates dersom alternativet er at man kan sulte ihjel.

I Norge velsignes halal-kjøtt av en muslim som er godkjent av Muslimsk Råd.

Halal-velsignet kjøtt i Norge er merket og selges ikke som ordinært kjøtt.

Kilder: Wikipedia, Nortura.no

Halal