NY KJØTTSKANDALE: Mattilsynet har avslørt at det er blandet inn store mengder svinekjøtt i halal-produkter. (Illustrasjonsfoto: REUTERS/ Alex Grimm/NTB Scanpix)

- Mus­li­mer har lenge blitt ført bak lyset av  kjøtt­bran­sjen

Islamsk Råd mener det er mange uredelige kjøttprodusenter

Mus­li­mer har lenge blitt ført bak lyset ved at kjøtt­bran­sjen mis­bru­ker be­gre­pet halal på pro­duk­ter som ikke opp­fyl­ler kra­ve­ne, mener Islamsk Råd. De vil gjer­ne sam­ar­bei­de med Mat­til­sy­net.

Ge­ne­ral­sek­re­tær Mehtab Afsar be­teg­ner til­stan­den i visse deler av kjøtt­bran­sjen som ma­fia­lig­nen­de. Han sier at rådet over leng­re tid har ut­trykt be­kym­ring over fals­ke halal­pro­duk­ter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi vet at det er mye lu­re­ri i bran­sjen, og får sta­dig spørs­mål om dette fra våre med­lem­mer. Blant annet er det mye smug­ler­kjøtt inne i bil­det, og mange use­riø­se ak­tø­rer lurer mus­li­mer ved å skri­ve halal på ara­bisk på pakka. Vi for­ven­ter at Mat­til­sy­net tar dette mer på alvor fram­over, sier han til NTB.

I 2011 inn­før­te Islamsk Råd Norge sin egenhalal­stan­dard , som stil­ler krav til både slak­te­me­to­de, hy­gie­ne, opp­rin­nel­se og andre deler av pro­duk­sjo­nen. Disse pro­duk­te­ne får en egen ser­ti­fi­se­rings­logo.

- Vi til­byr gjer­ne vei­led­ning til Mat­til­sy­net om halal­mat. Dess­uten for­ven­ter vi at de nå vil jobbe for å luke ut use­riø­se ak­tø­rer, og hind­re at de får fort­set­te i bran­sjen, sier Afsar.

(NTB)