PÅKJENNING: Jenter er med på lik linje med guttene i Caracal-bataljonen i Negev på den egyptiske grensen. Dette er en av de tøffeste enhetene i Den israelske hær (IDF) med knallhard trening og utfordrende oppdrag langs den 250 kilometer lange grensen i sør. Bildet viser en kvinnelig IDF-soldat. Foto: IDF, AFP/NTB Scanpix

Likestilte jenter i Israels hær

Med to års verneplikt for jenter i Israel arbeides det intenst for full likestillingen i Hæren. – Idémyldringen er større når kvinner er med, sier Ariel Weiner i Generalstaben i IDF.

Som eneste land i verden der alle jenter innkalles til militærtjeneste jobber Israel aktivt med å tilrettelegge forholdene for jenter i forsvaret og for lik behandling av både gutter og jenter. Vi har fått adgang til hovedkvarteret til IDF midt i Tel Aviv, og blir ledet gjennom flere bevæpnede kontroller inn på området.

LES: Jente i kamp for sitt land

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gode resultater

Leder for forskningsavdelingen og rådgiver ved likestillingskontoret i Generalstaben i IDF, Ariel Weiner, hevder innsatsen for likestilling i Forsvaret har gitt gode resultater.

– For 20 år siden var det få kvinner i ledende stillinger i IDF. I 1995 ville Alice Miller bli pilot i Flyvåpenet, men IDF sa nei på grunn av de høye kostnadene det ville innbære å legge til rette for kvinnelige piloter. Hun gikk til Høyesterett med saken, og de ga henne medhold og påla forsvaret å åpne for jenter også i Flyvåpenet. Siden har ingen andre grener våget å nekte jenter adgang. Hun åpnet veien for jenter i så å si alle stillinger i IDF, sier Weiner til Dagen.

Jentene kommer

Han forteller at det var ingen kvinnelige elitesoldater i IDF før år 2000, mens det nå 15 år etter er fullt av slike jenter både i infanteriet og i spesialstyrkene. 92 prosent av alle stillingene er åpne for kvinner. I tekniske korps som arbeider med reparasjoner og vedlikehold av fly og tanks, var det seks prosent jenter for 15 år siden, mens jentene i dag utgjør over 20 prosent.

I mindretall

– Det kan aldri bli 100 prosent likestilling fordi jentene tjenestegjør i to år og guttene i tre år. Dermed er en tredel kvinner og to tredeler menn i IDF. Så er det flere jenter enn menn som får fritak av religiøse grunner. De må da gjøre siviltjeneste i stedet, sier Weiner.

Han mener det er mange fordeler med likestilling mellom jenter og gutter i Forsvaret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jentene er generelt svært motiverte for oppgavene. De har en positiv innvirkning både på arbeidet og på forholdene totalt i leirene, og det fører til at soldatene blir mer effektive enn tidligere. Så opplever vi at idémyldringen blir rikere og bedre når jenter tar del, sier Weiner.

– Forekommer det seksuell trakassering av jenter i IDF?

– Det skjer i svært liten grad fordi begge parter er nødt å bruke all sin tid på det oppdraget de har. De oppfatter hverandre som medarbeidere med betrodde oppgaver som de må stole på hverandre for. I tillegg har vi kontrollmekanismer for å hindre overgrep og militær disiplin, så dette er ikke noe stort problem i IDF, sier Weiner.

Les også
Vil bekjempe voldtekter og overgrepLiberia
Les også
Går ikke i tog på 8. mars
Les også
I 365 dager med forkle på
Les også
Tusenvis i 8. mars-markering foran Stortinget
Les også
Solberg: – Likestillingen i Norge har kommet langt