VARMT: Maria og Margrethe White fra Røyken koser seg i vannet i Drammensfjorden. Men selv om mange nyter sommeren, gjør også det varme været til at flere legges inn med dehydrering. FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Legevakten: – Se til hverandre i varmen

Legevakten i Oslo melder om en økning av dehydrerte personer i den uvant sterke sommervarmen. Rådet er enkelt: Se til hverandre, og sørg for å drikke nok.

Legevakten kan ikke oppgi noe eksakt tall for hvor mange pasienter som har kommet til dem på grunn av varmen.

– Men vi ser mange pasienter som har problemer med varmen. Hovedsakelig er det eldre og kronisk syke som ikke klarer å kjøle seg ned og drikke nok, sier avdelingsdirektør Jon Ørstavik ved allmennlegevakten i Oslo kommune.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Se hva Dagens journalister fant på for å kjøle seg ned på jobb.

Fire innlagt på én kveld

– Det forekommer hele året, men vi ser mer av det nå. På én kveld ble det på en av postene innlagt fire stykker med dehydrering, sier Ørstavik til NTB.

Budskapet er kort og greit at folk må kjøle seg ned og drikke nok.

– Og de må se til sine nærmeste. Hold kontakt med eldre og naboer. Små barn er også mer utsatt for temperatursvingninger, poengterer legevaktdirektøren.

– De som sitter inne, blir veldig varme. De vil ikke bare ha glede av lufting, men også av dusjing og bruk av våte håndklær.

Når temperaturen er så høy som nå, kan det være fare selv for friske mennesker, understreker Ørstavik. Risikoen for akutt heteslag øker fra 33 grader, men det er snakk om en gradvis overgang, forteller han.

– Folk må redusere aktiviteten og belastningen, oppfordrer Ørstavik.

33 grader i vente

Oslo har temperaturer over 30-tallet i vente de nærmeste dagene. Torsdag varsler Yr.no 32 grader i hovedstaden, mens temperaturen kan komme helt opp i 33 grader fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I sør vil Kristiansand oppleve den høyeste temperaturen fredag – med 28 grader, mens Stavanger kan forberede seg på 29 grader.

Trondheim får opp mot 27 grader torsdag, mens Bodø kan få opptil 24 grader fredag. I Tromsø temperaturen nå 15 grader fredag, og i motsetning til de fleste andre stedene i landet vil den der stige gjennom helgen – til 19 grader på søndag.

Les også
Ny start i livet
Les også
Bølgeskvulp, tørrfisk og salmeboka
Les også
«Dette er vårt sommerparadis»
Les også
Etterlyste leirtilbud for unge voksneBibelsommer