NYE GENERASJONER: John Olav Larssens barn, Åse Norma Lunden og John Olav Larssen jr (midten), er takknemlige for gode minner fra Justøya. T.v. kameraten Peter Ingebrigtsen (16). FOTO: SILJE ROGNSVÅG

«Dette er vårt sommerparadis»

For 50 år siden startet Nordens ­første bibelcamp på Sørlandet. Justøy­familiens bibelcamp ­håper å være et tilbud for kristenfolket i 50 år til.

Sola skinner og vinden rusker i banneret som ønsker velkommen til Justøya bibelcamping. Ro og fred hviler over øya utenfor Lillesand i Aust-Agder denne formiddagen midt i juli.

Folk tasser til og fra campingvogner, telt og bygget fra 2010 som rommer både butikk og toalett. Noen går inn i møteteltet der formiddagsmøtet snart er i gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Barnemøte, barnemøte, hei, hei, hei!

En fullastet vogn med barn slepes av en liten traktor mot teltet for barnekirken like ved. Barna strømmer inn i teltet og snart synger de av full hals at «store ting kan skje».

Linnea (9) og Filippa (3) Westby får med mamma Anne Brit Westby (39) i dansen.

De er tredje og fjerde generasjon Justøya-deltakere. Helt siden oppstarten har noen i slekta fra Randaberg i Rogaland vært innom. Anne Brits besteforeldre var med første året, og to år etter ble foreldrene hennes med. Siden har hun hatt med barna på bibelcamp hvert bidige år. Nesten.

– Et år ble Anne Brit født i slutten av mai og da turde vi ikke reise, sier Birger Rygg (77).

Ville ikke til Legoland

– Vi har bodd i pyramidetelt og hytter, og ellers campingvogn. Nå er vi på den tredje, vi har slitt ut to, smiler Anne Marie Rygg (74).

– Tidligere var mange av våre venner med, det var ganske greit. Nå er det barna som har sine venner med. Det går i arv, fortsetter bestemoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Selv setter campingveteranen pris på å få åndelig påfyll gjennom bibeltimer formiddag og kveld.

– Da ungene var små, spurte vi om vi skulle reise andre steder, til Legoland, som var populært da. Nei, det ble Justøya, forteller Anne Marie.

– Det er alltid Justøya vi har hatt lyst å reise til. Og nå gjør ungene våre det vi gjorde, leker boksen av, går til kiosken, spiller fotball og bader, sier datter Anne Brit.

– Også kan man dra til Dyreparken, påpeker Birger.

Skapte tidsskille

Det hele begynte i 1964. Predikant John Olav Larssen reiste rundt med et revytelt for å nå feirefolket på reise. Mannen ble kalt Norges Billy Graham, etter å ha blitt trent opp av den amerikanske forkynneren i Manchester.

En stund stod teltet i Lillesand, der det samlet rundt 1000 personer til møtene. Så kom ideen om å begynne med campingdrift, inspirert av konseptet bible town i USA. Der dro folk på ferie og fikk kristne møter på kjøpet.

Bibelcampen ble grunnlagt og ledet sammen med den svenske sangeren og snekkeren Rolf Liström. Med på laget var også musiker og humorist Asbjørn Arntsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«John Olav Larssen brøt med en forkynnertradisjon som dyrket det mørke, og skjulte det glade. Han elsket humor, og brukte parodien som formidlingsgrep. (...) På mange måter innvarslet han et tidsskille for de lavkirkelige organisasjonenes måte å arbeide på», skrev Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle da Larssen gikk bort i 2009.

Sommerparadiset

Og nettopp kombinasjonen fredelig camping, sol og sommer, alvor og skjemt trakk folk til Justøya, og startet en bølge av bibelcamper i Norge og resten av Norden. I dag er det få bibelcamper tilbake her til lands, fordi en rekke andre typer kristne stevner har overtatt.

– Det er artig å tenke på at dette er Nordens første bibelcamp. Pappa ble en trendsetter i tiden med ferie for kristne, sier Åse Norma Lunden, Larssens eldste barn.

Hun sitter og mimrer med broren John Olav Larssen jr. utenfor campingvognen til familiens hans.

Lunden var her de 21 første årene av sitt liv, og er en av mange som har fått Justøya inn med morsmelka.

– Selv om vi har flyttet en del som predikantfamilie, har dette alltid vært den faste basen. Vi har hatt sommerjobber her, og vi er en diger familie. Det er en plass med gode assosiasjoner. Dette er vårt sommerparadis, smiler Lunden.

Så lite til faren

Artikkelen fortsetter under annonsen.

John Olav Larssen jr. stemmer i.

– Det er flott å se at det fortsatt er et veldig godt og variert opplegg for barn, unge og voksne. Det er fint å høre at folk er blitt kristne og har tatt standpunkt her, sier Larssen.

– Og at det er økumenisk. Målet er at det skal være for folk fra alle leirer, fortsetter Lunden.

De understreker at konseptet hele tiden har vært bygget på dugnad, og ønsker ikke at folk skal ta helt av i sin hyllest av faren. Også Liström og Arntsen hadde sentrale roller.

– Vi så ikke så mye til far da. Han stod på talerstolen eller hadde sjelesorg. Men vi så han på møtene og spiste sammen om kvelden. Mamma var alltid der for oss, men dette var jo jobb for dem. Jeg er ufattelig takknemlig for denne plassen, at de startet noe for familier og ikke bare reiste rundt over alt, sier Lunden.

Samler millioner

Også Justøya bibelcamp har noen mørke skyer på himmelen. Naboer har i årevis klaget til kommunen på støynivået og nylig på formaliteter rundt oppsetting av teltkirken.

I 2021 går leiekontrakten for området ut, og en av grunneierne har varslet at han vil selge sin del. Da må grunnen kjøpes, eller campingen legges ned.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

9,2 millioner koster området totalt, men styret er svært optimistiske for at de skal mobilisere nok egenkapital til å ta opp og betjene et lån. Denne uken hadde folk gitt 1,3 av 1,5 millioner kroner som trengs.

– Trinn én er å få kjøpt grunnen. Så må vi ha en bred diskusjon og idédugnad om hva vi vil med dette stedet. Skal vi drive slik vi har gjort, eller gjøre noe mer ut av det, sier styreleder Morten Løvåsen.

– Blir det bibelcamp de neste 50 årene også?

– Ja, det tror jeg absolutt. Vi er stolte over å være en av de siste bibelcampene i Norge, og har lyst til å fortsette med det i minst 50 år til, sier Løvåsen.

fakta Justøyfamiliens bibelcamping

Les også
Bibelcamping må kjøpe eiendom - eller legge nedJustøy Bibelcamping
Les også
– Vi kjøper så snart vi kanJustøy-camping
Les også
Familiekonsept er populært for KRIK-veteranerFamilieKRIK