- Kvinnelig rektor er et historisk avvik

Indremisjonsforkynner Johannes Kleppa frykter at Indremisjonsforbundet (ImF) skal utvikle seg i feil åndelig retning etter at en kvinne har blitt ansatt som rektor ved bibelskolen.

Aldri før har en kvin­ne sit­tet i rek­tor­sto­len ved Bild­øy bi­bel­sko­le uten­for Ber­gen.

Stil­lin­gen inne­har en hyr­de- og læ­rer­funk­sjon, og kan bare for­val­tes av en mann, iføl­ge Indre­mi­sjons­for­bun­det (ImF) sitt re­gel­verk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fordi le­del­sen av bi­bel­sko­len ikke har lyk­kes å finne en mann­lig rek­tor etter av­gåt­te Roald Kvam har de be­slut­tet å kon­sti­tu­e­re en kvin­ne i stil­lin­gen for ett år.

Det liker indre­mi­sjons­for­kyn­ner og tid­li­ge­re Da­gen-re­dak­tør Jo­han­n­es Klep­pa dår­lig. I et inn­legg i da­gens avis skri­ver han at «... dette må vera det ty­de­le­gas­te or­ga­ni­sa­to­ris­ke av­vi­ket frå ImFs syn i or­ga­ni­sa­sjo­nens 115-åri­ge his­to­rie

Han er vi­de­re be­kym­ret for den ån­de­li­ge frem­ti­den til or­ga­ni­sa­sjo­nen og mener at ImF har en ut­ford­ren­de si­tua­sjon med tanke på det ån­de­li­ge le­der­ska­pet.

Les Kleppas kommentar om kvinnelig bibelskolerektor

End­rer ikke ved­tak

Kri­tik­ken fra Klep­pa rok­ker ikke ved be­slut­nin­gen om at en kvin­ne nå kom­mer til å lede bi­bel­sko­len. Etter å ha lest inn­leg­get fra Klep­pa sier styre­le­der for bi­bel­sko­len Knut Fred­rik Sør­heim:

- Klep­pa rei­ser ingen pro­blem­stil­lin­ger som vi ikke er kjent med eller al­le­re­de har snak­ket om.

- Klep­pa skri­ver at dette er det ty­de­ligs­te or­ga­ni­sa­to­ris­ke av­vi­ket fra ImF sitt syn siden star­ten for 115 år siden. Hvor­dan vur­de­rer du den på­stan­den?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg har ikke hatt mu­lig­het til å vur­de­re den på­stan­den. Det må stå for hans vur­de­ring. Klep­pa kjen­ner jo godt til vår his­to­rie, så det er tyng­de i det han skri­ver, men jeg kan ikke vur­de­re det.

Må de­le­ge­re

Styre­le­de­ren mener bi­bel­sko­len har støt­te fra både hyrde­rå­det og for­bunds­sty­ret for be­slut­nin­gen. Der er det al­le­re­de fat­tet ved­tak om at en kvin­ne kan være nest­le­der ved bi­bel­sko­len og så bli kon­sti­tu­ert hvis si­tua­sjo­nen kre­ver det.

- Men bi­bel­sko­lens kom­men­de rek­tor Aud Karin Kjøl­vik har aldri vært nest­le­der ved bi­bel­sko­len?

- Nei, det har hun ikke, men prin­sip­pet er det samme.

Der­imot kan ikke Kjøl­vik ha hyr­de- og lære­an­svar det året hun er rek­tor. Disse opp­ga­ve­ne må gis til en eller flere menn.

- Vi har enda ikke plas­sert hyr­de- og lære­an­sva­ret noe sted fordi vi hadde mer enn nok med å lande rek­tor­stil­lin­gen før fe­rien, sier Sør­heim.

- End­rer ikke syn

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Tror du denne be­slut­nin­gen vil på­vir­ke Indre­mi­sjons­for­bun­det sitt syn på tje­neste­de­ling?

- Nei, jeg tror ikke det vil på­vir­ke vårt syn på tje­neste­de­ling. Vi er vel­dig be­visst på det vi gjør her.

- Ser du noen tegn til at synet på tje­neste­de­ling vil endre seg i frem­ti­den?

- Jeg ser ingen tegn i dag til at vårt syn på tje­neste­de­ling vil endre seg i frem­ti­den.

Styre­le­de­ren har ikke hørt om andre re­ak­sjo­ner på val­get av en kvin­ne­lig rek­tor.

- Ingen kom­men­tar

Karl Johan Halle­r­åker som tid­li­ge­re har vært ge­ne­ral­sek­re­tær i ImF og rek­tor ved Bild­øy bi­bel­sko­le øns­ker ikke å kom­men­te­re den kon­kre­te si­tua­sjo­nen.

- Jeg er fast be­stemt på at jeg ikke skal kom­men­te­re indre for­hold ved ImF og bi­bel­sko­len fordi jeg har slut­tet, er hans knap­pe kom­men­tar til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ge­ne­ral­sek­re­tær i ImF Erik Fur­nes var ikke til­gjen­ge­lig for kom­men­tar da han fort­satt er på ferie.

Les Kleppas kommentar om den kvinnelige bibelskolerektoren

Les også
Ny rektor på Bildøy Bibelskole
Les også
- Kvinnelig rektor er et historisk avvik
Les også
Teologisk prinsipielt og praktisk pragmatisk
Les også
- Kvinnelig rektor er et historisk avvik