KORRESPONDENT: NRKs Washington-korrespondent Gro Holm kritiseres av Simon Wiesenthalsenteret.

Kritiserer Gro Holm for «nynazistisk propaganda»

Simon Wiesenthalsenteret hevder Gro Holm farer med «nynazistisk propaganda». De ber NRK erstatte henne med en mer balansert korrespondent.

NRKs USA-korrespondent Gro Holm sine jødekritiske påstander i korrespondentbrevet «Verden på lørdag» 26. juli har skapt reaksjoner både i Norge og internasjonalt. Blant annet reagerer Simon Wiesenthalsenteret (SWC). I et brev til kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen kaller rabbi Abraham Cooper i SWC reportasjen for «nynazistisk propaganda», og han ber at Gro Holm blir omplassert umiddelbart og erstattet med en korrespondent som følger norske presseetiske regler.

Dominert av jøder

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nestleder i SWC, Abraham Cooper, tar sammen med direktør Mark Weizman tak i Gro Holms uttalelse om at «den israelske lobbyens innflytelse på amerikanske medier er enorm.» De siterer også hennes uttalelse om at «det er ingen hemmelighet at jødisk kapital og personer med jødisk bakgrunn er sterkt overrepresentert i amerikanske mediekonsern.» Dette karakteriserer de som «gjenbruk av påstander som kjennetegner nynazistisk propaganda».

Gro Holm sier blant annet i korrespondentbrevet at «Det er ingen hemmelighet at jødisk kapital og folk med jødisk bakgrunn er sterkt overrepresentert i de store amerikanske mediekonglomeratene. Det største av dem alle, Disney Company, eier blant annet ABC TV Network og ledes av Robert Iger.»

De to SWC-lederne liker heller ikke Gro Holms anerkjennelse av avisen Washington Post, som et av lyspunktene i dekningen av krigen i Gaza, fordi hun unnlater å ta med avisens krav om total avvæpning av Hamas og avisens avsnitt om Hamas-lederne som avviser alle våpenhvileforslag og utnytter barn i krigen.

Korrespondentbrevet til Holm har også skapt reaksjoner i Norge. Hans Rustad i document.no var raskt ute med å kritisere Holm og mener hun «kompromitterer seg selv og NRK». I en lengre kronikk på NRK Ytring skriver skribent Leif Knutsen «uten snev av empiri trekker hun en forbindelse mellom påstått tendensiøsitet og påstått overrepresentasjon av jøder blant amerikanske journalister, ledere i mediabransjen og jødisk «kapital». »

Må byttes ut

– Holm er ikke troverdig, balansert eller nøyaktig i sin rapportering fordi hun desinformerer nordmenn og svekker NRKs rykte. Vi ber derfor at du umiddelbart omplasserer henne og erstatter henne med en korrespondent som følger norsk presseetikk, skriver SWC til kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Gro Holms reportasje har ført til kritiske kommentarer på nettsiden «NRK Ytring». Holm svarer på kritikken på følgende måte:

– Det er helt riktig at jeg mener palestinerne er underrepresentert i amerikanske mediers dekning av Gaza-konflikten. Samtidig tror jeg overhodet ikke på tidligere eller nåværende teorier om «jødiske sammensvergelser».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Holm hevder hun ikke snakker om jødisk kontroll over media i USA.

– Det er mer et spørsmål om den tendensen jeg mener å se i amerikanske dekning av Israel-Palestina-konflikten har en sammenheng med effekten av at relativt mange ulike mediekonglomerater er, eller nylig var, ledet av personer med jødisk bakgrunn, skriver Holm i sitt innlegg.

Avviser anklagene

Utenrikssjef i NRK Knut Magnus Berge avviser alle anklagene fra Wiesenthalsenteret.

– Vi avviser selvsagt antydningen om at Gro Holms reportasje tenderer til nynazisme. Denne ordbruken får stå for avsenderens egen regning, sier Berge til Dagen.

Han sier Gro Holm er en troverdig korrespondent som rapporterer det som hun opplever og observerer.

SWCs krav om å erstatte Holm med en annen og mer balansert reporter tar ikke NRK tak i.

– Gro Holm er en av våre mer erfarne utenriksmedarbeidere med erfaring både fra Washington og Moskva. Hun har lang fartstid som utenrikskorrespondent og utenrikssjef i NRK og har vår fulle tillitt, sier Berge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Overfor Dagbladet går imidlertid NRK ut og beklager at Gro Holm lenket til en høyreekstrem oversikt med tittelen «Who Controls Your Mind? 2013» i det samme korrespondentbrevet.

Klage

Simon Wiesenthalsenteret anklager NRK-korrespondent Gro Holm for nynazistiske påstander.

Gro Holm hevdet i en reportasje at jødisk kapital og personer dominerer i amerikanske medier.

Gro Holm nekter for at hun har snakket om jødisk dominans i amerikanske medier.

NRK har full tillit til Holm som utenrikskorrespondent.

Gro Holm nekter for at hun har snakket om jødisk dominans i amerikanske medier.

Les også
Ber om mer distanse i Midtøsten-dekningenRakettkrigen
Les også
Journalister og aktivister
Les også
Fakta om Gaza