BALANSE:Tidligere forstander i Det Mosaiske Trossamfunni Oslo, Anne Sender, savner en mer balan- sert dekning av Midtøsten- konflikten.

Ber om mer distanse i Midtøsten-dekningen

Anne Sender ber om mindre aktivisme fra NRKs journalister i Midtøsten. Korrespondent Sidsel Wold skal ha angret noe av sin ordbruk.

Anne Sender mener vi trenger journalister som greier å være mer distansert og mindre følelsesladet og aktivistisk enn hun mener at flere av NRKs journalister er.

Sender er selv jøde og har ytret kritikk mot Israels behandling av palestinerne, men er med og underskriver det åpne brevet med kritikk mot NRKs påståtte slagside i dekningen av Midtøsten-konflikten. Brevet står på i dag på Dagens debattsider.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: Kristenledere til NRK: – Ta grep, unngå slagside mot Israel

Vil ha objektiv dekning

– Én ting er at man blir påvirket og sliten av å være der, men deres oppgave er like fullt å rapportere så objektivt som mulig. Konflikten må dekkes med observasjoner fra mange vinklinger og nivåer uten at mottakerne blir fortalt hva som er uakseptabelt sett med journalistens øyne. Vår oppgave som mottakere er å danne oss våre egne meninger. I stedet opplever jeg at flere av journalistene trer sine følelser og konklusjoner ned over hodet mitt, sier Sender som tidligere var forstander i Det Mosaiske Trossamfunn i Oslo.

Hun legger til at NRK som helhet likevel ikke er ensporet.

– Det er selvsagt et mangfold i ulike radio- og programposter, men dekningen av Midtøsten har en kultur som har gitt lite rom for bredde, mener hun.

Hun viser til Sigurd Falkenberg Mikkelsen, som er NRKs faste korrespondent i Midtøsten. Hun mener at han greier å ta et skritt tilbake og dele sine observasjoner – i motsetning til enkelte kolleger.

– Han får omtrent ingen klager heller, påpeker hun.

– For tett på

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sender legger til at hun har respekt for kunnskapene som NRKs Sissel Wold har, men mener at hun har vært der for lenge og emosjonelt er kommet for tett på.

– Jeg synes ingenting om måten hun er blitt kritisert på, når man for eksempel kaller henne antisemitt. Saken er vel at det som kan oppleves som enøyd demonisering av Israel nettopp kan fore antisemittiske holdninger i mottakerne. NRK har på sin side ikke behandlet den faglige kritikken, men har stoppet ved det stygge som er blitt sagt og skrevet om Wold.

Demoniserende

Blant underskriverne er også generalsekretær Rolf Gunnar Heitmann i Den Norske Israelsmisjon.

– Vi peker i brevet på et par eksempler. Samtidig finnes det intervjuer og reportasjer som er langt mer balansert enn disse eksemplene, understreker Heitmann.

Han mener det helhetlig er grunn til også å gi NRK positiv tilbakemelding på mange punkter i kanalens dekning. Samtidig mener han det særlig fra deres egne korrespondenter er en slagside.

– Det er kommet såpass tydelige og etter min mening graverende uttalelser, at det er grunn til å reagere, sier Heitmann til Dagen.

Han viser til de OSSEs rapport om antisemittiske strømninger i Norge og mener denne understreker behovet for å påtale slagsider i NRKs Midtøsten-dekning, med bakgrunn i at kanalen er en så viktig premissleverandør for folk flest.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Særlig mener Heitmann at omtalen av den israelske hæren, IDF, og av israelske holdninger har vært over streken.

– Det er klart det kan komme uheldige uttalelser fra en journalist i felten, men på den annen side bør det som kommer ut offentlig, være gjennomtenkt. Slik det nå er, blir slike uttalelser oppfattet som demoniserende, sier Heitmann.

Les også: MIFF lagde seerstorm i NRK

Wold innrømmer

10. juli uttalte NRKs korrespondent Sidsel Wold på Dagsnytts morgensending: «Men palestinerne her i Gaza vet godt at deres liv er ingenting verd for den israelske hæren».

– Er ikke dette en kommenterende og ikke en rapporterende ordbruk?

– Jo, og dette var slutten på en direkterapport fra Gaza. Vi er enige i at dette framstår som en sannhetspåstand. Vi kan være enige om at det hadde vært bedre om hun hadde sagt at palestinerne føler at deres liv ikke er noe verd, sier nyhets- og programdirektør Per Arne Kalbakk i NRK til Dagen.

Han sier også at Wolds uttalelse om at israelske soldater kom til å «skyte på alt som rører seg», var uheldig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette kunne også vært kommentert litt annerledes. Det ville vært bedre om hun hadde sagt at «palestinerne opplever at», altså at det ikke framstår som et faktum. Men det hun formidlet, var et inntrykk i den palestinske befolkningen, sier Kalbakk som viser til at Wold har innrømmet overfor Verdens Gang at disse utsagnene ikke var de beste.

– Her er det små ord som kan bety nyanser. Man skal ikke konstatere at dette vet man hvis det handler om at «dette føler de», sier Kalbakk.

Når det gjelder kritikken av Odd Karsten Tveits kommentarer i Dagsnytt 18, mener Kalbakk at disse er godt innenfor kommentarjournalistikkens rammer og at det Tveit sa, stemte med fakta på det tidspunktet Tveit uttalte seg.

Rakettkrigen

Raketter skytes jevnlig fra begge sider i den siste fasen av konflikten mellom Israel og palestina-araberne.

Siden 8. juli har Israel besvart stadige rakettangrep som Hamas står bak, rettet mot israelske byer, med målrettede angrep mot utskytningspunkter i Gaza.

Over 200 palestinere er drept, mens det første dødsfallet på israelsk side kom for et par dager siden.

Et forsøk på å oppnå våpenhvile strandet tirsdag.

Over 200 palestinere er drept, mens det første dødsfallet på israelsk side kom for et par dager siden.

Les også
Kristenledere til NRK: – Ta grep for å unngå ubalanse og slagside mot Israel
Les også
– Ingen har gjort mer enn IDF for å beskytte sivilbefolkningen
Les også
Gazas innbyggere får et pustehull
Les også
Brende måtte flykte fra rakettangrep i Israel