ENSIDIG: «Gaza er verdens største fengsel, et fengsel som fangevokterne skyter inn i», sa NRKs Odd Karsten Tveit på radio denne uken. Men er det en riktig fremstilling av situasjonen? ILL.FOTO: AFP PHOTO/FRANCOIS GUILLOT

Fakta om Gaza

– Unyanserte karakteristikker, fortegnede fremstillinger og i blant rene skjære løgner florerer i det offentlige rom for tiden, skriver Vebjørn Selbekk.

«Gaza er verdens største fengsel, et fengsel som fangevokterne skyter inn i», sa NRKsOdd Karsten Tveit på radio denne uken.

Unyanserte karakteristikker, fortegnede frem­stillinger og i blant rene skjære løgner florerer i det offentlige rom for tiden. I sentrum står det lille landområdet som kallesGazastripen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er derfor et stort behov for å imøtegå de mytene som bevisst spres omGaza og fremme de faktaene som like bevisst underkommuniseres i norske medier. Her er noen av mytene og noen viktige fakta.

Les også:–Ikke akseptabelt å kalle noen for idiot

Myte: Israel okkuperer Gaza.

Fakta: Israel trakk seg ut av Gazastripen i august 2005. Daværende statsministerAriel Sharon brukte den israelske hæren for å tvangsevakuere jødiske bosettere. Siden den gang har det ikke vært en eneste jødisk bosetter i Gaza og ikke en israelsk soldat som har vært utplassert der. Ansvaret for Gazastripen ble overlatt til den palestinske selv­styremyndigheten under ledelse av FatahsMahmoud Abbas. Håpet var at det skulle bli fred nårIsrael nå etterkom det langvarige palestinske kravet om landforfred.

Myte: Israels okkupasjon fortsatte også etter tilbake­trekkingen i 2005.

Fakta: Fra tilbaketrekkingen i august 2005 frem til sommeren 2007 varGaza under kontroll av de palestinske selvstyremyndighetene. I juni 2007 gikkHamas til borgerkrig mot det rivaliserende palestinske Fatahpartiet på Gazastripen. Kamphandlingene pågikk en uke og etterlot over 160 drepte.Røde Kors anklaget partene for krigsforbrytelser, blant annet skal fanger ha blitt henrettet gjennom å bli kastet ut fra høye bygninger.

Hamas gikk seirende ut av den korte krigen og har styrt Gazastripen siden. Rett etter maktovertagelsen gav Hamas beskjed om at de ikke kom til å forholde seg til allerede inngåtte avtaler mellom de palestinske selvstyremyndighetene og Israel. Samtidig tiltok rakettregnet fra Gazastripen mot Israel.

Som et svar på aggresjonen fra Hamas innførte den israelske regjeringen sanksjoner mot Gazastripen. Blant annet ble det innført en blokade for å hindre våpen i å nå Hamasregimet. Men humanitær hjelp har hele tiden blitt sluppet inn i Gaza.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Myte: Det er bare Israel som har innført sanksjoner mot Gazastripen.

Fakta: Blokaden mot Hamas-regimet er en internasjonal aksjon.USA ogEU innførte allerede i 2006 sanksjoner mot Gazastripen i protest mot det som den gang var en samlingsregjering mellom Hamas ogFatah.

Det er dessuten viktig å huske at Gazastripen har internasjonale grenser mot to nasjoner. Den lengste grensen har de motIsrael. Men Gaza grenser også til sine arabiske og muslimske brødre iEgypt. Også denne grensen holdes stengt.

Heller ikke de egyptiske myndighetene ønsker å medvirke til å styrke Hamasregimet i Gaza. I stedet for å kalle Gaza for verdens største fengsel, kunne Odd Karsten Tveit heller karakterisert området som verdens største plattform for rakettutskytning. Eller han kunne fortaltNRKs lyttere at Gazabefolkningen benyttes som verdens største menneskelige skjold. Men det tror vi ikke at vi får høre fra Tveit.

I stedet gir han Israel skylden for de inhumane valgene somHamas tar.

Les også lederartikkelen: Debatten om debatten