Journalister våget ikke fortelle sannheten i Gaza
Utenlandske journalister som ikke våget å formidle det de så og opplevde, forteller nå at Israels påstander om Hamas sin bruk av menneskelige skjold var sanne.
Mange utenlandske journalister forteller de ikke våget å rette et kritisk søkelys på Hamas under Gazakrigen. Under den tre dager lange våpenhvilen kom de til Israel, og bildet de nå gir av forholdene i Gaza, stammer med Israels versjon av virkeligheten: om hovedkvarteret til Hamas under Shifa-sykehuset, om utskytingsramper for raketter nær FN-bygninger og hoteller, og om trusler og arrangerte bombekrater og sårede palestinere.
Les også:
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Frykt for livet
Trusler fra palestinske terrorister og Hamas-folk og frykt for sitt eget liv fikk mange utenlandske journalister til å la være å rapportere de faktiske forholdene.
– Vi så Hamas-folkene, men vi våget ikke å rette kameraene mot dem. Da hadde de åpnet ild mot oss og drept oss, sier en spansk reporter til YnetNews.
Les også:Karmel gir krigsutstyr til Israels hær
Hamas-senter
En annen reporter hevder det er en kjent hemmelighet atHamas bruker Shifa-sykehuset som sitt kommandosenter, men at journalister i Gaza ikke rapporterer om dette av frykt for eget liv.
Dette er sykehuset der den norske legenMads Gilbert har arbeidet, og der han benekter å ha noen som helst kjennskap til Hamas sin bruk av sykehuset. Han kaller opplysningene derimot for udokumenterte påstander fra useriøse journalister som motarbeider palestinernes sak.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Les også:Dansk TV-journalist grillet Mads Gilbert
En reporter forteller at talsmannen for Hamas bare ville bli intervjuet på plassen utenfor Shifa-sykehuset. Det førte til lange køer med reportere som ventet på tur til å intervjue ham. Mens de ventet kom det sårede personer inn for behandling. Dette skapte det bakteppe Hamas ville formidle: et blide av en konstant nødssituasjon og menneskelig katastrofe.
Les også:Myter og fakta om Gaza - les hva Vebjørn Selbekk skriver
Roser IDF
Aftenpostens korrespondent i Gaza, Jørgen Lohne, roser den store hjelp han opplevde fra Den israelske hærs (IDF) side de fire ukene kampene pågikk.
Men når han vil ta bilder av de overfylte butikkene i Gaza, blir han stanset av en sint butikkeier.
– Hei, ingen bilder! Hvis du viser det vi har her, er det ingen som vil tro vi er under blokade, skriker butikkeieren.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Menneskelige skjold
En indisk journalist dokumenterte hvordan militante Hamas-folk i forkant av våpenhvilen skjøt opp en rakett rett utenfor vinduet på hotellet der han bodde på Gazastripen. Videoen ble publisert først etter at reporteren hadde forlatt Gaza. Da han ble spurt om hvorfor, svarte Sreenivasan Jain i den indiske TV-kanalen NDTV:
– Det er en enighet som bygger på frykt om å holde inne med det vi ser. Ingen våger å rapportere dette på direkten.
Se videoen som viser Hamas-folk som forberedet - og skyter opp en rakett ved et hotell
Han sier det er viktig å vise hvordan Hamas setter sivile i fare ved å sende raketter fra tett befolkede områder.
Korrespondent Gallagher Fenwick i TV-kanalen «France24» har laget en rapport som viser oppskyting av raketter bare 50 meter fra hotellet der utenlandske journalister bodde og 100 meter fra en FN-bygning.
– Den israelske hær har gjentatte ganger anklaget palestinske militante for å skyte fra tett befolkede områder, og det er akkurat det som skjer her. Raketter rett ved siden av bygninger der det bor mange mennesker, sier han vel ute av Gaza.
Les også:Ble angrepet under Israel-markering i Oslo
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Manipulert av Hamas
Etter å ha forlatt Gazastripen skrev den italienske journalisten Gabriele Barbati på Twitter: «Ute av Gaza langt fra Hamas-represalier: rakett på vilspor drepte barn i Shati i går. Et vitne: Militante stormet til og ryddet opp.»
Så legger han til: «IDFs talmann sa sannheten i et kommuniké i går om massakren i flyktningeleiren Shati. Det var ikke Israel som stod bak den.»
Journalister i Gaza ble ikke bare utsatt for trusler, men også manipulert av Hamas. Sudarsan Raghavan i Washington Post beskriver hvordan organisasjonen iscenesetter IDF-angrep.
Han ble brakt til en bombet moské for å fotografere, og oppdaget at noen hadde vært der og lagt ut et bønneteppe sammen med brente Koran-sider. Det var tydelig at noen hadde lagt dem der for å skape sympati med palestinernes kamp, sier han.