KANAN: Her lå Kanan-kirken i Sukedhara-området i hovedstaden Kathmandu i Nepal. 100 personer var samlet til Gudstjeneste her. Pastor Neema Sherpa og hans kone er blant de 26 kristne som ble drept da jordskjelvet rammet og la den syv etasjer høye bygningen i grus.

Jordskjelvet rammet midt i kirketiden

Her var menigheten samlet til gudstjeneste da jordskjelvet la kirken i grus. Fortsatt vet ingen hvor mange kirkegjengere som ble drept under jordskjelvet.

Ødelagte bibler og sangbøker ligger forlatt i ruinene. Barnesko og noteark stikker frem blant de røde mursteinene.

LES: Flere saker om jordskjelvkatastrofen i Nepal

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lørdager er kirkedag for mange menigheter i Nepal. Da det verste jordskjelvet på over 80 år rammet landet sist lørdag, var menigheter over hele landet samlet til gudstjeneste.

En uke for sent

Tilskuere samler seg på åstedet. De holder masker for ansiktet for å beskytte seg mot lukten fra likene som ennå ikke er gravd frem fra ruinene av Kanan-kirken i Sukedhara-området i hovedstaden Katmandu. Gideons nytestamenter ligger strødd i de smadrede bygningsmaterialene.

– Pastor Neema Sherpa og hans kone er blant de 26 kristne som ble drept. De var samlet til gudstjeneste øverst i den syv etasjer høye bygningen, sier Kumar Busta, redaktør i FM-radioen Godt Nytt Nepal til Dagen.

LES OGSÅ: Kirkens Nødhjelp: Folk ringer og ber om å få dra til Nepal

Det var rundt 100 kristne samlet i den uavhengige kirken da jordskjelvet slo til midt på dagen 25. april. Mange av dem klarte å løpe ut av bygningen, men noen av dem kjemper fremdeles for livet på lokale sykehus.

Menigheten leide lokalene i det sammenraste huset. Forrige lørdag skulle de hatt sitt siste møte her, før de flyttet til en ny kirke som pastor Sherpa hadde fått bygget.

– De var bare en uke for sene med å flytte, sier Bista.

Nesten alle døde

Bare noen få kilometer unna, nær Buddhapark-området, møtte kirkegjengere i «Baton of Salvation»-menigheten samme skjebne. Redningsmannskapet har hentet 15 kropper ut av de sammenraste restene av den en gang fem etasjer høye bygningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Pastor Elia Ghale og en av hans to sønner er blant de døde. Hans andre sønn er livstruende skadet, mens konen som ikke var i bygningen overlevde.

I denne kirken var det 80 mennesker samlet til gudstjeneste.

– Bare et fåtall klarte å komme seg ut. De andre ble begravet da huset raste sammen, sier Bista.

– Det ligger fremdeles kropper i ruinene, sier en av redningsmannskapet til Dagen.

Også dette var en leid bygning. Pastor Ghale arbeidet med å få flyttet kirken til nye lokaler i et bygg som var under oppføring.

Ingen hjelp

– Katmandu har mer enn 400 kirker, inkludert små grupper som møtes i hjemmene, forteller biskop Narayan Sharma i Believer´s Church til Dagen. Han antyder at det vil ta uker og måneder før man får full oversikt over hvor mange som omkom under jordskjelvet.

Fremdeles er det umulig å nå frem til noen av de verst rammede områdene.

Ingen vet for eksempel hvordan det har gått i Dhading-distriktet der det ligger mange landsbyer hvor nesten alle er kristne. Disse ligger i så avsides områder at det bare er mulig å nå dem til fots etter tre dagers gange.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ingen hjelp eller redningsmannskaper har nådd disse landsbyene ennå, sier Bista.

– Også i Rasuwa og Nuwakot-distriktene er der landsbyer som er utilgjengelige, tilføyer han:

En kirke i landsbyen Ree i Dhading, der mer enn 150 kristne var samlet til gudstjeneste, skal være fullstendig ødelagt. I en annen kirke i landsbyen Kapan, nær Katmandu, skal 80 kristne være døde. Det samme gjelder 70 kristne i en kirke i landsbyen Sitapaila, også denne nær Kathmandu.

Mennesker av alle trosretninger er blitt rammet av jordskjelvet, som til nå har krevd over 5000 ofre. Nepals statsminister Sushil Koirala mener at tallet kan komme til å overstige 10.000.

Les også
Evakuerer norske misjonærer fra NepalJordskjelvet
Les også
Ringer og ber om å få dra til Nepal
Les også
Over 870 døde etter jordskjelvet i Nepal
Les også
Brende oppfordrer nordmenn til å bli i Nepal
Les også
Nepal: Trenger milliarder for å gjenoppbygge landet