Militante islamister i en militærparade i gatene i Raqqa i Syria. Foto: Reuters / NTB scanpix

Islamist fra Skien kan ha lederrolle i ISIL

Norske myndigheter mistenker at islamisten Bastian Vasques (24) fra Skien kan ha en lederrolle i opprørsgruppen ISIL i Irak og Syria, skriver Dagbladet.

Dagbladet melder onsdag at avisa får bekreftet at norske myndigheter har opplysninger som tyder på at Bastian Vasques har en lederrolle i ISIL.

Opprørsgruppen kjemper for en sunniarabisk islamsk stat i Irak og Syria. I dag skal det ifølge Dagbladet være i underkant av 50 menn med norsk tilknytning som kjemper sammen med ISIL i de to landene. Vasques, som har vært i Syria i over to år, har ifølge avisa fått en kommandantlignende rolle.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den 24 år gamle islamisten sto i helgen fram i en video fra Irak der han fortalte om kampen mot irakiske soldater.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har besluttet å etterforske Vasques for støtte til terrorvirksomhet. Han er fra før tiltalt for trusler mot kongehuset og tidligere statsminister Jens Stoltenberg. (©NTB)

ISIL

Siden april har ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten) gjennomført en offensiv i den syriske Deir Ezzin-provinsen som grenser mot den irakiske Nineveh-provinsen, der Mosul ligger.

Gruppens mål er å opprette et islamistisk rike i Irak og i Levanten, som er en eldre betegnelse for områdene som i dag utgjør Syria, Libanon, Jordan og Israel

I juni 2014 gjorde ISIL betydelige erobringer også på irakisk territorium.

ISIL ble etablert etter den USA-ledede invasjonen i Irak i 2003.

ISIL var tidligere en del av terrornettverket al-Qaida, men al-Qaida har tatt avstand fra gruppen. 25. juni 2014 ble det kjent at den syriske fløyen av al-Qaida slår seg sammen med ISIL. Dermed får ISIL kontroll over begge sider av grensen mellom de to landene, ved Albu Kamal i Syria og Al-Qaim i Irak.

Les også
PST etterforsker islamist fra Skien
Les også
Islamist fra Skien i terrorvideo fra SyriaISIL
Les også
Irak-krisen driver drivstoffprisene i været
Les også
ISIL-tilhengere feiret «egen stat» med geværskuddISIL
Les også
HRW: ISIL har gjennomført massehenrettelser i IrakISIL